28.10.2016 г.

Валония се съгласи да подпише СЕТА, но държи на корекциите

Провинцията единствена имаше куража да посочи негативите и да иска корекции


Валония се е съгласила да подпише СЕТА и била „клекнала“. Много издания и национални медии обявиха новината със заглавие „Валония склони за СЕТА“.Поднесена по този начин, тя е абсолютно невярна и манипулативна. По-правилно е да се съобщи новината със следното заглавие, което е точно противоположно по смисъл: „Канада и ЕС склониха на условията на Валония“. Ето и официалното благодарствено изявление от днес на премиера на провинцията Пол Манет (на снимката) към гражданите на Валония, направено след продължителните дебати и преговори, които се разгоряха заради наложеното вето върху СЕТА и по повод извоюваните редакции и анекси към споразумението:
„Благодаря на всички за вашите съобщения и подкрепа. Те ми дадоха много енергия и смелост по време на тези твърде трудни преговори. Благодарение на подкрепата ви аз бях в състояние да издържа на натиска и ултиматумите и днес можем да кажем, че тази борба си струваше.
Ние успяхме да запишем много важни постижения. Вече никога няма да има частни арбитражи в този вид търговски споразумения. Ще гарантираме, че всички социални, екологични и публични услуги ще бъдат защитени.
Това ще бъде новото правило и то означава, че никога няма да приемем договор, който е по-малко взискателни от този. И преди всичко, благодарение на вас, благодарение на важната мобилизация на гражданското общество, и чрез този голям парламентарен дебат, който проведохме, ние вече никога няма да договаряме по досегашния начин. Споразуменията вече няма да се договарят тайно. Ние ще ги изготвяме демократично и в дебат с гражданите.“

Всъщност, Валония не е „клекнала“, а точно обратното – 500 милиона европейци ще бъдат облагодетелствани от постигнатото в преговорите след наложеното вето – и най-важното постижение е премахването на частните арбитражи, които в досегашния вариант на СЕТА можеха да съдят неограничено държавите, придобивайки абсолютна власт над националното и европейското законодателство. Друго значимо постижение е включването на предпазна клауза за деактивиране на СЕТА с цел защита на местните фермери. Анексът трябва да бъде одобрен и от останалите 27 членки на Европейския съюз. Ще продължаваме да следим за повече информация относно промените в споразумението и неговото ратифициране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар