13.10.2016 г.

Симеон Симеонов и приятели представят популярни арии на 21 октомври

В концерта  „Симеон Симеонов и приятели“ на 21 октомври от 19 часа в Операта диригент ще е Красимир Къшев. Зрителите ще чуят изпълнения на Анна Барбудева-гост-солист и на солистите на Държавна опера-Стара Загора Яница Нешева, Ивайло Йовчев и Борис Тасков – от оперетите „Царицата на чардаша“, „Веселата вдовица“, популярни канцонети и др . Концерт с прекрасно настроение и искряща като шампанско музика!
Симеон Симеонов е роден на 15 ноември 1949-а в Сандански. Завършва Музикалната академия в София в класа на проф.Реса Колева. След завършването си започва работа в  Драматично-музикален театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново, където е 8 сезона.
На 1 януари 1985 година е назначен в Държавна опера-Стара Загора, за която работи 21 сезона. Дълги години е един от изпълнителите на основните тенорови партии на старозагорската сцена. Има специализация при именитата вокална педагожка Йоланда Маньони и учи интерпретация при Борис Христов. Неговите уроци Симеон Симеонов е запомнил за цял живот и винаги е следвал преподаването от великия Маестро.
За Симеон Симеонов всяка роля е театър, театър със своите изисквания за партньорство, за взаимодействие с другите действащи лица, за следване на линията на спектакъла. За него оперният спектакъл не е поредица от арии, дуети и прочие оперни термини. Оперният спектакъл е преди всичко сценично действие, където гласът не е нищо повече от изразително средство, независимо от факта, че е основно.
Последното обаче не трябва да означава, че гласът трябва да бъде подценяван. За оперния артист това е нещо, върху което трябва да се работи ежедневно и упорито, за да може да се достигне до онези върхове, на които публиката става на крака и ръкопляска.
Трудно е да се изброят теноровите партии, които влизат в богатия репертоар на Симеон Симеонов, но една му е особено любима – тази на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“на Дж.Пучини. В тази роля той дебютира на сцената на Старозагорската опера, с нея започва и творческото съдружие с тогава младия диригент Божидар Бонев. Симеон Симеонов определя и творческия натюрел като определено Пучиниев. „Пучини е рядък майстор в изграждането на характери, на сценични образи. Неговата музика сама води артиста в сценичното пространство, тя просто извайва чертите на създавания от певеца образ. Да не говорим за необятния и лиризъм, който може да доведе сценичния герой до онзи невероятен момент, в който той чувства душите на публиката върху пръстите на двете си ръце“ – казва Симеон Симеонов.

Симеон Симеонов изгражда вълнуващи образи и в опери на Верди – „Набуко“, „Травиата“, „Дон Карлос“ и др., в опери на Винченцо Белини – „Норма“ и „Ловци на бисери“ и в много други оперни заглавия. Има в репертоара си над 200 камерни песни от наши и световни композитори, 8 аудио-диска, концертирал е в България и в чужбина. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар