13.10.2016 г.

Бардът Боб Дилън изненадващо взе литературния Нобел

Певецът и поетът Боб Дилън изненадващо е тазгодишния лауреат на Нобелова награда за литература, съобщиха световните агенции. Това бе доста изненадващ избор, тъй като сред номинираните, като фаворите се сочеха японския писател Харуки Маруками, роденият в Сирия поет Адонис и американския писател Филип Рот.
Нобеловият комитет даде приза със следната формулировка: "за създаването на нова поетична изразителност и за продължаването на великите традиции на американската песен".

Робърт Алън Цимерман, познат с псевдонима си Боб Дилън, е певец, музикант, композитор, актьор, поет и сценарист. Той е роден на 24 май 1941 в Дълут, Минесота САЩ. Няко и от песните му се превърнаха в емблеми на антивоенните и граждански движения в Щатите през бурната историческа епоха в средата на ХХ век.
Нобеловата награда за литература се връчва от 1901 година. Миналата година лауреат стана белоруската писателка Светлана Алексиевич, а по-миналата - френският писател Патрик Модиано.
В устава на Нобеловия комитет пише, че "литература е не само белетристиката, но и други произведения, които по форма или стил се явяват литературни ценности". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар