17.07.2015 г.

"Кратка теория за пътуването и пустинята" с литературен приз от ЕС

Испания се сдобри с нов литературен идалго - Кристиан Крусат, твърдят критиците на Иберийския полуостров. Неслучайно неговата "Кратка теория за пътуването и пустинята", която "Персей" издаде у нас по програмата "Творческа Европа", печели наградата за литература на Европейския съюз.
Книгата е с много вкусове - горчивина, сладост, забрава, надежда... Разказите носят аромата на фолклора, на приказката, притежават магията на мита. И въпреки това разказват за съвременни хора. Героят от "Частици" живее с двете си възлюбени в каравана. "Насърчаване на читателя да разказва" пък е за двама братя, които делят една жена. Любов има и в "Алиен" - стопила се обаче в страха от грешка, от прегрешение. Хайки си има проститутката Тина. Риа е на 81, но кой казва, че жените не живеят на тази възраст! Съблазнителките и сънищата - това са образите, които сглобяват картината от шестте истории в "Кратка теория за пътуването и пустинята". Пясъците са символ на сантименталната ни пустота, а морето - на непрекъснатото движение на света.
32-годишният Кристиан Крусат е учил приложна лингвистика, посветил е доктората си на сравнителната литература, като го завършва в Амстердам, защото има и холандска кръв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар