22.07.2015 г.

На няколко идеи за паметници избираме най-неподходящата

Ето част от "мъдреците", които стоят
зад проекта на старозагорския Тервел
Вече определиха мястото на паметник на хан Тервел в съседство с Художествената галерия в Стара Загора. Това съобщиха общински съветници от ГЕРБ и ВМРО на пресконференция по този повод. Идеята била монументът да е висок 6-7 метра и да изобразява българския владетел на кон. 
Изработката и поставянето му ще струва около 500 хиляди лева, които ще бъдат набрани от дарения. Очакванията на инициаторите са статуята да бъде изградена и поставена до 2017 година, когато се навършват 1300 години от битката при Константинопол, посочиха от Националния  инициативен комитет за  издигане на паметник на Тервел в Стара Загора.
„Титлата хан е наложена през 19 век от руски изследователи, след което българските историци Марин Дринов, Васил Златарски и Константин Иречек налагат у нас фалшивата доктрина за тюркско-татарския произход на българите и титлата „хан“, убеден е съветникът. Той твърди, че дори в „Именника на българските ханове“ няма такава титла, а записаната „ханас убиги“  (всъщност там пише Канас сюбиги – бел. авт.)в превод на български означава „княз от бога. При Тервел областта Загоре влиза официално в Българската държава, именно затова след дълги спорове беше решено паметникът му да бъде точно в Стара Загора“, допълни войводата Кристиян Петков.
„Целта е да получим справедливо достойнство за дейността на Тервел и имаме амбиция да организираме национални и международни чествания, тъй като владетелят има голямо значение и в световен мащаб“, каза бизнесменът Евгени Спиров.
Паметниците в Зарата са кът и повечето от тях са бюстове – глави, отрязани под раменете. Затова и идеите за нови такива не стихват. Има обаче значение кой ги предлага!
Ако се върнем назад, най-известният „невидим” монумент е на „Центъра на Вселената”. Хрумката е на Пламен Русев и на бившият шеф на „Менада” – Николай Далаков. Навремето двамата дори дариха фланелка с надписа на тогавашния финансов министър Дянков. Поне такъв паметник нямаше да има нийде по света. Не стана!
После собственикът на Областен авто-мото клуб „Родео” Митко Трайков предложи да се направи паметник на Гоце Делчев на кръговото до стадиона. В предложението има резон, нали Чомлека е квартала, където живеят потомците на много македонски и тракийски бежанци. Митко обаче няма лоби и проектът въобще не беше обсъждан сериозно.
Архитектът Петър Бакърджиев и неговия приятел Петер Митев предложиха да се поставят скулптори на най-известните старозагорски поети на градското ларго – от Общината, до Универсалния. Какво по-добро решение за Града на поетите? Вероятно щеше да струва по-евтино от гигантската фигура на Тервел. Освен това няма никакви данни, че областта Загора, присъединена към България по времето на втория ни владетел, отсам Дунав, е включвала и Стара Загора (Верея). Но днес всеки разбира от история, според възможностите си. Достатъчно е да си прочел Петър Добрев и други славни наивисти, изследвачи и почитатели на Клио.  
Вече има открита сметка в банка ДСК. На предстоящата сесия на Общинския съвет ще се гласува решението на работната група място на монумента. Според инициаторите, групата е приключила успешно своята работа, след широко обществено обсъждане в социалните мрежи (?).
От своя страна общинският съветник от ВМРО, Кристиян Петков обяви, че ще продължи да настоява пред Общински съвет Стара Загора титлата на Тервел да се пропусне във всички нормативни документи, които ще бъдат изготвени, заради предизвиканите преди време спорове относно званието на владетеля.
„Целта е да получим справедливо достойнство за дейността на Тервел и имаме амбиция да организираме национални и международни чествания, тъй като владетелят има голямо значение и в световен мащаб.“, каза общинският съветник от ГЕРБ Евгени Спиров. Така на проектът има европейско модерно звучене – Свети Тревелий (Тервел) спасил Европа от арабско нашествие, дано ни спаси и от Ислямска държава…
Ето и инициативния комитет:
Сдружението за издигане на паметник на Тервел в Стара Загора е учредено на 19 февруари 2015 г. За председател на Управителния съвет на сдружението единодушно беше избран историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, а за почетен председател – кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
В сдружението участват още: Петко Колев, председател на общобългарска фондация „Тангра-ТанНакРа“, Илиян Попов, председател на СД на София Ауто и старозагорците Венелин Каравичев, инициатор на проекта, Олег Стоилов, Евгений Спиров, Любомир Митев, проф. Цанко Яблански, Таньо Танев, д-р Живко Войников, Иво Маринов, Виктория Грозева и Мартин Бойчев. Част от участниците са в основата и на вече издигнат паметник – Щъркелът-Феникс, който „пази” сградата на Общината. Сред тях са хора с окултни интереси, посттамплиери и други, които винаги са имали влияние при вземането на решения.
Като се взимат такива решения, хубаво е да се сондира мнението и на заралии. Искат ли такъв паметник, одобряват ли проекта, и то не в социалните мрежи. Но не, каквото направят може само да аплодираме. Важното е нещо да се прави за града, няма значение какво е, и дали го искат гражданите.

Димитър СЛАВОВ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар