2.07.2015 г.

Ринговото движение отново на дневен ред в Зарата

Приходите от паяците се делят, както намерят за добре
Улиците, включени в плана на архитект Буланов няма да останат единствените еднопосочни в Стара Загора. Това обяви наскоро кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
„Предстои да се възложи изготвянето на проект за организация на останалата част от движението в Стара Загора, защото плана на арх. Буланов засяга само една част от улиците (!)” – каза градоначалникът. Уж проектът трябваше кардинално да реши проблемите с трафика, но явно не е така. Всъщност написаното от Буланов продължава да е тайна за интересуващите се граждани по неизвестни мотиви. Става въпрос за пълния текст, който би трябвало да е качен на сайта на общината. 
„Въвеждането на улици с еднопосочно движение е единственият начин да се реши проблемът с трафика и да се осигурят повече паркоместа. Това е правилният път. Разбира се, ако хората са късогледи, това ще ни навлече негативи.
Но ако мислят за бъдещето - няма да се случи. Всички пътуваме виждаме какво е в Европа, в една Виена, например. Някой може ли да каже на тези тесни улици как едновременно и да се паркира и да се разминават два автомобила?", коментира градоначалникът. Ринговото движение, т.е. въвеждането на повече еднопосочни улици е идея на градската управа от поне десетина години.
Той бе категоричен, че въпреки коментарите за липсата на паркоместа в центъра, не се планира изграждането на паркинги.
„Не правим паркинги в центъра, защото това ще насърчи трафика в центъра. Като има къде да се паркира, всички ще тръгнат с коли и ще задръстят тесните улици. Това не е удачно и добро решение, трябва да се търсят алтернативни методи за придвижване.
Най-трудно е да се справим с манталитета на хората, с желанието им да се качат на автомобила си и да спрат точно пред мястото където искат да отидат. Съзнавам, че с това ще имаме най-големи проблеми. Сблъскваме се и в момента с това със зелената зона, с нарушителите, с паяците, които трябва да санкционират и с недоволството на хората. Правим всичко това обаче за да има ред, а не за да пълним хазната на общината", обясни Живко Тодоров.
 Над 600 неправилно паркирани автомобила вдигат на месец репатраторите в Стара Загора, съобщи преди време началникът на отдел „Общинска охрана” Бончо Балабанов. Само през последните четири месеца, през които „паяците“ под липите се увеличиха на три, сумите, събрани от глоби, са над 153 хил. лева, подчерта той в интервю за Радио Стара Загора.
С близо 180 хил. лв. са се увеличили приходите към общинската хазна през миналата година в сравнение с 2013 година, когато общата сума от паркинг-автомати, поставени скоби и принудително преместени превозни средства, е била около 850 хил. лв.  Таксата за освобождаване на автомобил от наказателния паркинг остава непроменена - 60 лв. и по 1,20 лв. с ДДС на час за престой, уточни Бончо Балабанов. Отделно поставянето и махането на скоба при нарушение в зоната носи по 20 лева в общинската каса. Всъщност не всички средства влизат в местната хазна, защото от трите паяка, два спайдъравтомобила са пловдивски и фирмата взема 60 на сто от прихода. Как се изразходват събраните средства, не е ясно. Паркинги няма да се правят, въпреки че за проекти за подземни такива са похарчени десетки хиляди левове по време на мандата проф. Танчев. Явно регулирането на трафика е по системата проба-грешка и експериментите продължават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар