30.07.2015 г.

Фермерски пазар в Стара Загора ще има всеки петък

Всеки петък от 15 часа на централния градски пазар в Стара Загора всички желаещи производители ще могат да предлагат собствена продукция на биохрани, както и артикули, произведени в малки семейни фирми.
Община Стара Загора организира за първи път на 31 юли от 15 часа фермерски пазар, който ще се проведе в отделението, предвидено за продажба на цветя на централния градски пазар в Стара Загора.
По идея на кмета Живко Тодоров, целта е фермерският пазар да осигури директен достъп на гражданите до храни с доказан произход. Отделението в новия общински пазар, предвидено за продажба на цветя, остана неизползвано, поради липса на интерес у търговците. По този начин това пространство ще се осмисли и насити с полезна за гражданите дейност, смята градоначалникът. Той се надява, че директните контакти с фирмите, ще затвърдят основния принцип на фермерските пазари – доверие между производители и потребители.
По-голяма част от производителите са био-сертифицирани, а останалите са регистрирани по наредба №26 за директни доставки на собствено производство. Производителите, участници на фермерския пазар, са малки семейни фирми от страната, предлагащи изцяло собствена продукция.
До момента заявки за участие в първия фермерски пазар са заявили 8 производители, но се очаква към тях да се присъединят и други техни колеги. Те ще предложат на старозагорци богато разнообразие на продукти от козе мляко - сирене, кашкавал и кисело мляко, на различни био-сезонни зеленчуци, биочайове за профилактика, подправки, билки, домашни лютеници, сладко от черници, сироп от бъз, от акация, чай от ябълки, хляб с дива мая, пчелен мед и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар