18.02.2013 г.

Старозагорският пазар и скъпата Джескика – цената (не) е от значение


Пробутват ни стар проект на двойно по-висока цена и с неясна форма на изплащане.
"Реконструкцията на централния кооперативен пазар в Стара Загора ще започне в началото на лятото. Пазарът ще се ремонтира по проект, финансиран от фонда за градско развитие „Джесика".
Това е първият проект в страната, който ще се реализира с пари от тази инициатива. Автор на проекта е старозагорският архитект Петър Киряков.
Проектът в Стара Загора се финансира с грант от инициатива JESSICA в размер на 900 000 лева с прогнозен лихвен процент 1.6 % на годишна база и банков заем от Сосиете Женерал Експресбанк АД, в размер на 920 000 евро с прогнозен лихвен процент - до 7% на годишна база. Срокът за погасяване на кредита е до 2025 година, а годишната вноска на община Стара Загора ще бъде около 150 хил. лева.
Договорът по проекта за реконструкция на пазара бе подписан от изпълнителния директор на "Регионален фонд за градско развитие" Джесика Мартин Заимов и кметът Живко Тодоров.", съобщава Дарик.
Няма лошо да се ремонтира пазара в центъра на Стара Загора, нещо което не е правено през последните 25 години. Само че има неща, които меко казано изглеждат смущаващо.
Работата по ремонта ще се извършва по проект на арх. Петър Киряков. Същия този проект беше гласуван и включен в бюджета на общината преди три години, но на стойност... 1 500 000 лв. Интересно, какво се премени през това време, че цената му да скочи почти двойно? Същия въпрос между впрочем зададе от студиото на телевизия Стара Загора и арх. Беров.
Годишната вноска на общината по погасяване на кредитите от печалбата на пазара е 150 000 лева. Ами и с килийно образование да си пак ще сметнеш, че за срока на кредита, това прави - 1 800 000 лв. При положение, че с лихвите за този период сумата ще набъбне до 4 милиона, как и кой ще плаща останалата част?
Що така сметките не излизат?
Просто можеше да се каже на старозагорци, че ще заплащат нещо, добро като идея, опорочено като проектно остойностяване, и със съмнително бъдеще след 12 години, когато приключва плащането.
Апропо, наистина това е първият проект по програма Джесика в България. Но не само у нас. От всички новоприети страни в ЕС, единствено Полша, се е възползвала от него, но с доста противоречиви икономически оценки. Каква е причината ние да се насочим към него, можем само да гадаем. Или може би защото тази година изтича срока на "усвояване" на средствата по него и по принцип.

Няма коментари:

Публикуване на коментар