1.02.2013 г.

Над 200 филма ще представят на 17-я София Филм Фест


За 17-и път София Филм Фест ще представи водещите световни филмови заглавия, като прожекциите ще бъдат съпътствани от всевъзможни кино проекти.
Откриването ще е с документалния филм „Витоша“ на 7 март, а официалното закриване на международната програма ще е на 17 март отново в Зала 1 с българските премиери на номинираните за Оскар „Кон-Тики” на Йоахим Рьонинг и Еспен Сандберг (Норвежка гала на фестивала) и „Любов” на Михаел Ханеке („Златна палма” в Кан, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 номинации за „Оскар”, 4 Европейски филмови награди, вкл. за най-добър филм).
По традиция филмите ще бъдат показвани в София, Бургас, Пловдив и Варна. Естествено продължение на филмите се превърна в традиция и така и след 25 март форумът ще представи ретроспективи и паралелни събития.
Киноманите ще могат да избират от 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни. Прожекциите ще са Зала 1 и кино „Люмиер” на НДК, Дома на киното, Синема Сити, Евро Синема, Червената къща и Гьоте Институт.
Над 300 чуждестранни гости ще уважат събитието. Част от тях ще дойдат специално за 10-то юбилейно издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании.
Сред специалните събития на СФФ 2013 ще бъде гостуването на легендата Паоло Тавиани и съпругата му, художника по костюмите Лина Нери Тавиани, които ще представят последният си филм „Цезар трябва да умре” и специална ретроспектива на братя Тавиани, организирана съвместно с Италианския културен институт. Паоло Тавиани ще получи лично Наградата на София за цялостния принос на братя Тавиани към киноизкуството. Повече информация за заглавията включени в тази програма очаквайте през февруари.
На СФФ ще бъде отбелязана 20-годишнината от организирането на първия "Рок филм фест". Ще бъдат показани отново филмите на Тони Палмър "Ленард Коен: Bird on a Wire", "200 мотела" и "Последният концерт на Крийм", както и музикалните кинохитове "Neil Young Journeys" (2011) на Джонатан Деми и "Дневник на Уудсток" (1994) на Д. А. Пенебейкър, Крис Хегедус и Ерец Лауфер.
В навечерието на концерта на Роджър Уотърс в София и представянето на грандиозния мюзикъл "We Will Rock You", изграден върху великите хитове на Queen, в партньорство със "София мюзик ентърпрайсис" СФФ ще покаже "Пинк Флойд: Стената" (1982) на Алън Паркър и ремастерирана версия на "Куин" в Будапеща" (1987).
В рубриката "Новото българско кино" ще бъдат представени всички игрални филми, завършени след март 2012 г. Ще има и около10 документални премиери. Пълната българска програма ще бъде известна през февруари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар