15.02.2013 г.

„Шалом” търси вина от потомците на своите спасители

70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война ще бъде подобаващо отбелязана, за което са отделени пари и от държавния бюджет.По БНТ ще излъчат сериала „Недадените”, специално заснет като нов художествен поглед към темата. В тази връзка се поде и кампания за забраната на традиционния „Луков марш”, в чест на генерал Луков, водачът на Българските национални легиони, организация, провеждаща прогерманска политика и виновна за няколко погрома срещу еврейското население у нас.
Същевременно ръководството на организацията на евреите „Шалом” поиска правителството да поеме морална отговорност за депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот по време на Втората световна война. "Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти заедно с българското пронацистко правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население. Българското правителство по време и на място, което то прецени, трябва да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 - 1943 г.", се казва в позицията на организацията. В същото време организацията посочва, че спасяването на българските евреи е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, църквата и българската нефашистка общественост. "За този акт на българите евреите ще бъдат винаги благодарни", допълват от "Шалом".
Решението на "Шалом" да поиска от българското правителство да поеме морална отговорност за съдбата на депортираните евреи на практика е в синхрон с позицията на Македония
, което иска и 18 милиона евро, като компенсация за случилото се преди 70 години. От "Шалом" не можаха да кажат как си представят поемането на отговорността от българското правителство. "Това е въпрос, който не можем да решим, правителството трябва да реши. Ако поискат да се консултират с нас, ще дадем някакво предложение", обясниха от организацията.
Позицията, която ще се отрази на честванията на 70-годишнината от спасяването на българските евреи, е била приета от отчетно-изборна конференция на организацията още на 4 декември 2011 г., но е потвърдена от Изпълнителното бюро на "Шалом" едва на 31 януари т. г. През последните осем години организацията е излизала с подобна официална позиция само още веднъж - след атентата в Сарафово.
Тези действия вероятно ще постигнат само едно – ще подхранят антиеврейските настроения, защото по тази логика, народът, спасил най-голям брой евреи, като се опълчил на Германия, ще трябва да се приравни с вината на повечето от тогавашните правителства в Европа, провеждащи политиката срещу еврейските общности.
„Шалом” и преди са обвинявали много известни българи, например митрополит Методи Кусев, че имали антисемитски изказвания. В тази графа може да попадне и дядо Вазов, който е написал, следното, посветено на Дизраели:
Тъй нагло лордът с хладен вид
министерската реч си каза —
и тих, циничен, зверовит,
блъвна си страшната омраза
към нас и лъжейки без стид,
очите на света замаза.
О, Английо, защо ли днес
бездушен жид те управлява?
Примери в тази посока има още много. Например, старозагорци могат да обвинят Сюлейман за геноцида срещу техните баби и дядовци през Освободителната война. За „червения терор”, също могат да бъдат обвинени евреите, тъй като мнозина от бойните групи са именно евреи.
Лошото е, че самата еврейска общност, като че ли работи точно в тази посока – да подхранва такава обществена нагласа и да вменява вини, които не са наши – никой не наследява вина от своите бащи и дядовци! Който се вглежда в миналото и търси исторически дивиденти от това, рискува да го повтори…

Няма коментари:

Публикуване на коментар