27.02.2013 г.

Резултатът от протестите – изгоряхме

Трета жертва се самозапали заради тока

Какъв е резултата от протестите? Едните искат нова Конституция, другите програмно правителство, безпартийна система и други политекзотика. Същевременно целия ДКЕВР е в оставка, а цената на тока май не можело да се свали – това не ни е правителството. Всъщност правителството се свали само, защото въпреки усилията му, каквото и да означава това, то, или поне премиерът Борисов се разсърди, че хората не го обичат. Всъщност ГЕРБ взе мнозинство, защото хората очакваха, че системата в държавата най-сетне ще проработи. Тя ще изпълни някои от основните си функции – в социалната сфера, здравеопазването, ще ограничи или напълно ще спре корупцията, ще озапти монополите и т.н. Обаче нищо от обещанията не стана и на хората наистина им писна, започнаха протести, но никой не знае и не предлага изход от ситуацията. Партиите, не само управляващата, до един се уплашиха и не искат да поемат отговорност. Партийните функционери се изредиха да пустословят, да жалят и съчувстват на протестиращите, но не казаха нищо конкретно – каква е тяхната визия за бъдещето. Никой от тях обаче не потърси вина в себе си, но виновни бол – кризата, комунистите, турците, герберите, съдебната власт и т.н.
Същевременно обикновените граждани изгоряха – в пряк и в преносен смисъл. Вчера, следобед в сградата на общината в Раднево се самозапали третата жертва (саможертва) на протеста – 53-годишния радневец Венцислав Василев. Той е баща на 5 деца и дядо на 2 внучета. Радневецът е трайно безработен със склонност към чашката. Затова често е уволняван от различни места. Сметката за ток за над 240 лева обаче му дошла много и решил да сложи край на живота си. В крайна сметка съгражданите му го спасиха и сега е с 71% изгаряния в пловдивската специализирана клиника. Кметът на Раднево отправи апел да се осигури заетост на семейството на пострадалия.
Това ли е начинът? За да им обърнат внимание на проблемите, българите трябва да се запалят??? Всъщност това действие е акт на безсилие и безизходица, който най-добре показва квинтесенцията на исканията на протеста – по-добър живот, веднага, независимо как…      

Няма коментари:

Публикуване на коментар