18.03.2011 г.

Готвят закон за фалити на частни лица

Управляващите замислят въвеждането на фалити и за граждани. Това стана ясно от изявление на депутата от ГЕРБ Емил Радев пред Би Ти Ви. "В нашето законодателство липсва и никога не е била залагана т.нар. потребителска несъстоятелност. Много добре е уреден въпросът при търговците. Но България и Румъния са единствените страни членки, в които няма подобна процедура за физически лица", обяви още народният представител.
Повод за подобна промяна е историята с млада жена от Русе. Преди време тя взема жилище, ипотекирано срещу банков кредит от 50 000 евро за 35 години. След това остава без работа и спира да обслужва заема си. Жилището е продадено за 45 000 лв. на публичен търг. И изведнъж се оказва, че тя дължи още 89 000 лв., които са разликата между продажната цена и дължимата по кредита. Сега жената ще трябва да ги връща. Според съдебни изпълнители този случай изобщо не е прецедент и тепърва ще има такива драми. Именно въвеждането на фалитите за физически лица може да регулира този процес.
Например в САЩ има процедура, при която съответното лице заявява, че не може да обслужва вече кредити, лизинги - просто няма пари да покрива каквото и да е. От този момент нататък му се опрощават дълговете, но самият фалит влече много негативни последици. Защото попадналият в този регистър човек вече трудно може да си намери квартира под дългосрочен наем, не може да купува на лизинг, да взима кредит и др. подобни.
От Министерство на правосъдието се готвят да вкара данните за всяко дело за несъстоятелност в единна информационна система. Така кредиторите и всички заинтересувани ще могат дори да научават за развитието им по интернет. Предлага се в този регистър да има пълна информация от началото на делото до осребряването на последното имущество. Новата система ще се изгражда с пари от оперативна програма "Административен капацитет".

Няма коментари:

Публикуване на коментар