14.03.2011 г.

Багатури показаха майсторска джигитовка на Тодоровден

Прабългарскато школа за оцеляване „Багатур” беше най-атрактивната част от тазгодишните демонстрации на Тодоровден, на хиподрума в Стара Загора. Момчетата и момичетата на Райчо Гънчев обраха овациите с умелата си стрелба с лък, показаха техники с хладно оръжие и ръкопашни схватки, но най-голям интерес предизвика умелата джигитовка, която пренесе зрителите направо в култовия навремето филм „Хан Аспарух”. То не бяха премятания на седлото, качване и слизане от движение, прескачане на коня, дори без да го докосват. Мнозина биха възразили, че има несъответствия между демонстрациите и музикалния фон, между еклектичната доктрина на школата и малкото факти, категорично запазени от прабългарите, но по-добре ли е децата да бъдат скаути, а не да носят гордото име на юначните ни предци – багатур?
Школата на Райчо, вече навъртя солидна история и в нея се обучават много младежи. Тя е желан партньор при провеждането на различни мероприятия не само в Старозагорско. И винаги има успех сред публиката. През годините обаче никой не подаде ръка за да бъде изпълнен проекта за изграждането на прабългарсдко селище, което да бъде целогодишна атракция и притегателен център за туристите. Базата на школата край Мъглиж е много малка и не може да изпълни целие замисъл на багатурите. Нищо чудно, че тях може да ги видим само около няколкото големи старозагорски празници.
Иначе на Конския Великден отлично се представиха и жокеите от конната база. Най-голяма радост за най-малките зрители беше възможността да стрелят с лък или да се качат на кон, след приключването на демонстрациите на багатурите.  
Димо Диков


Няма коментари:

Публикуване на коментар