14.03.2011 г.

Първият "фейсбунт" срещу скъпите горива премина

Близо деветстотин автомобила се включиха в простеста срещу високите цени на горивата в Стара Загора.
Ташо Иванов, един от организаторите на местния протест обясни, че около 60 човека ще зареждат на бензиностанция в града, за да се избегне струпване. Той коментира причината за недоволството: "Поради простата причина, че се вдигат горивата. Всичко е вълнообразно. Не може един човек, който получава на запад 4 хиляди евро заплата да плаща цени, каквито плащаме и ние".
Шофьорите купуваха гориво за около левче, а други просто измиваха стъклата на колите си. Няколко души споделиха, че сумата, която са отделили е 20 стотинки.
Еньо Енев от Стара Загора получи касова бележка за заредено гориво за 39 стотинки, което плати в монети по една и две. Със стотинки на стойност около 14 лева плати сметка за дизелово гориво друг старозагорски шофьор.
По колите бяха залепени надписи "Не на високите цени на горивата", „Протест" и „Нема такава държава".
Недоволни шофьори надуха клаксоните на колите и блокираха движението в западната част на града, в районите на големите вериги бензиностанции.
Във всички големи градове на страната се проведе първата по рода си акция, организирана от гневни потребители. В столицата движението бе спряно за около час на ключовия „Орлом мост”. Този първи по рода си протест показа, че „фейсбук”-бунта е явление приложимо и у нас. Дали обаче ще има ефект от него? Справка на телевизия „Европа” показва, че у нас горивата са по-скъпи от страните от бившия Източен блок и дори от някои от най-богатите страни в Евросъюза – Австрия, Финландия и Люксембург. В България обаче винаги има основание за оправдаване на скъпотията, в момента това е международното положение...


Няма коментари:

Публикуване на коментар