9.03.2011 г.

Спретват къща за фадо в НДК за концерта на Мариза

Световноизвестната певица Мариза, която ще гостува у нас на 31 март, ще пренесе публиката в атмосферата на характерните за Португалия малки гостилнички – фадо къщи (casa do fado).
За първи път у нас сцената на зала 1 на НДК ще се превърне в такова място. Мариза ще пее между масите с публика, отпиваща класно португалско вино.
Който е бил в Португалия, не може да не е посетил фадо къща – мястото, където прекрасните майсторки на фадо се надпяват и с песните си раздират сърцата от чувства.
Всеки присъстващ в залата със сигурност ще се усети потопен в магията на фадо и силната, покоряваща и незабравима емоционалност, която песните на Мариза носят.
Самата Мариза казва, че именно на такова място можеш истински да разбереш какво е фадо – музиката, чиято същност най-често се изразява с непреводимата от португалски дума „саудаде“ (saudade), съчетаваща в себе си понятия като самота, носталгия, копнеж по непостижимото и любов.
Самата Мариза още от тригодишна заживява в малката гостилничка на своите родители, намираща се в стария лисабонски квартал Маурария. И тъй като е твърде малка, за да може да чете, баща й рисува картинки, с които я подсеща за текста на песните. Още на пет тя вече се надпява с останалите фадищи.
После излиза на голямата сцена, завладява публиката, става първият португалски изпълнител с номинация за Грами, открива световното в Атина заедно със Стинг, получава три пъти наградата на ВВС за най-добър изпълнител, издава 6 диска, получава 32 награди за платинения им статус.
Сега е безспорната номер едно в света, с концерти в най-престижните зали на четири континента.
По време на настоящото си турне, на което представя последния си диск „Традиционно фадо”, тя ще спре за малко и в София. „Наследникът“ на мултиплатинения албум Terra е записан в Лисабон и за него Мариза казва, че е като прераждане и нов поглед към традиционното фадо. В него тя разказва по много по-зрял начин за нещата, които преживява и които я характеризират като жена и артист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар