8.03.2011 г.

Христо Ковачки продава "Брикел"

„Брикел“ е продадена от собственика й Христо Ковачки на фирма „Молер корп“, регистрирана в Република Сейшели. Това личи от предварителното уведомление, което продаваното дружество е изпратило до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
КЗК разрешава сделката, при която сейшелската фирма ще придобие 100% от „Брикел“, купувайки я от софийското дружество „Калиста 2004“ ООД. То придоби брикетната фабрика при приватизацията й през 2004 г. По закон разрешение за купуване на български фирми се иска от КЗК, ако оборотът на фирмата надвишава 25 млн. лв. годишно, а в случая „Брикел“ има 148 млн. лв. оборот, личи от уведомлението.
От документа не става ясно кой стои зад сейшелската фирма, тъй като данните за това са заличени. Упоменат е само адресът. Не става ясно и каква е стойността на сделката. „Брикел“ в момента работи с минимална мощност. В началото на годината под натиска на синдикатите държавата разреши на Ковачки да поддържа инсталациите за производство на брикети единствено заради мотива, че по този начин се снабдява с топлоенергия близкият град Гълъбово. От началото на 2007 г. фабриката на брикети и ТЕЦ-ът към нея имаха право да работят само 20 хил. часа, без да са монтирали сероочистващи инсталации, като тези часове отдавна са изчерпани.
Сероочистващи инсталации така и не бяха монтирани, защото Ковачки не можа да намери средства за инвестиции. Твърде вероятно е сегашната сделка просто да цели отлагане на пълното затваряне с мотива, че е намерен инвеститор. В „Брикел“ работят към 2000 човека.
Ковачки, който е собственикът и на ТЕЦ „Бобов дол“ не разполага със средства за инвестиции в сероочистващи инсталации и има голяма вероятност поради това да не получи удължаване на лиценза за дейност. Тъй като предишният е изтекъл през февруари 2011 г., на практика централата е пред затваряне, става ясно от доклад на експерти на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Казусът ще се гледа от комисията на заседание на 15 март. Това ще е поредното енергийно съоръжение, собственост на бизнесмена Христо Ковачки, което е заплашено от затваряне след ТЕЦ „Марица 3“ и „Брикел“ и то поради сходни причини.
Експертите на комисията са проучили заявката за удължаване на лицензията за производство на ток, изтекла на 22 февруари 2011 г. Според тях дружеството все още не е предоставило необходимата документация за разделяне на капитала между „Брикел“ и „Бобов дол“ и не разполага с гаранция за кредитна линия от банкови институции. Хората на Ковачки са посочили само, че разполагат с кредитна линия от Първа инвестиционна банка, но тя е обща за „Брикел“ и „Бобов дол“. В доклада се подчертава, че според резултатите за 2009 г. и 2010 г. дружеството е в „много добро“ финансово състояние, но в бизнес-плана до 2015 г. липсва яснота за капиталовите разходи за сероочистващите системи. Без тях централата няма как да работи, тъй като държавата ще трябва да плаща солени глоби за всеки ден работа.
През 2007 г. бе спрян първият от трите блока на ТЕЦ „Бобов дол“, а през 2011 г. и вторият. За да бъде удължена лицензията, от ДКЕВР поискаха да се гарантира, че екоизискванията ще бъдат изпълнени. Изискванията за намаляване на емисиите чрез извеждане на старите инсталации от експлоатация и модернизация на очистващите съоръжения са заложени още в предприсъединителния договор на България и няма как да бъдат игнорирани от държавните институции.
Поради търговска тайна точният размер на необходимите суми са заличени. Единствената информация е за текущия капитал на дружеството, който е в размер на 2,514 млн. лв. Според процедурата ДКЕВР може да върне преписката обратно на дружеството, докато не бъдат предоставени финансови гаранции за изпълнение на инвестиционната програма в следващите години.


Няма коментари:

Публикуване на коментар