24.03.2011 г.

Авторът на "Чоко и Боко" Йосиф Перец с приза на Чудомировите празници

Авторът на едни от най-популярните български комикс герои - "Чоко и Боко" - хумористът Йосиф Перец е тазгодишният носител на наградата на вестник „Стършел" и статуетката „ Чудомир". Призът се връчва по традиция в рамките на Чудомировите празници, които започват в Казанлък на Благовещение- 25-ти Март. Перец получава приза за своя разказ „Чарли, който беше Джеки", публикуван в брой 46 на вестник „Стършел" през миналата година.
Наградата на автора ще се връчи на официална церемоня, по време на откриването на тазгодишните празници. Йосиф Перец е с електоретхническо образование,, но дълги години от живота си посвещава на писането . Бил е редактор на списание "Наука и техника за младежта", "Космос". По-късно и на вестниците "Поглед" и "Орбита". Йосиф Перец е най-известен със сценариите от поредицата за щъркела Чоко и жабока Боко.
Миналогодишният носител на приза бе психологът Любомир Николов.
В първата празнична вечер ще бъдат обявени тазгодишните стипендианти на фондация „Чудомир". Паричните премии от по 300 лева се присъждат всяка година на студенти - отличници от хуманитарни дисциплини в български ВУЗ-ове, които са родом от Казанлък.
Шест момичета са тазгодишните стипендианти на фондацията. Това са: Мариана Славова, Славена Христова, Деница Денчева, Цветелина Рамналиева, Катерина Христова и Кристина Димитрова.
Освен тях лични стипендии ще връчат и видни казанлъшки общественици. По традиция свои стипендии даряват и семействата на Юри и Тока Гечеви, преки Чудомирови родственици, както и Цветана и Васил Тончеви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар