7.05.2023 г.

48 филма показват на десатата "Златна липа"


Десетото, юбилейно издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ 2023 ще се проведе в Стара Загора от 27 до 31 май. Във филмовата програма са включени 48 нови филма от 19 европейски страни с една изненада – кратък анимационен филм, който ще бъде създаден по време на петте фестивални дни от деца и излъчен на заключителната церемония. За първи път ще бъде представен филм от северната ни съседка - Румъния.

Извън конкурсната програма ще бъдат прожектирани 39 нови филма, 13 от които са български. Входът за всички прожекции, както винаги досега, ще бъде напълно безплатен, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора. Прожекциите по традиция ще бъдат в голямата зала на Държавна опера Стара Загора, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и в салона на Културен център „Стара Загора“ (бившия Синдикален дом).
Изключително силно присъствие в извън конкурсната програма тази година ще има Франция, която ще бъде представена с 6 филма и още 7 копродукции с други европейски държави.
Девет европейски филмови ленти ще се борят за наградите в конкурсната програма на „Златната липа“ 2023. Всички те са създадени през миналата 2022 година.
Председател на авторитетното международно жури тази година е режисьора Адела Пеева. Комисията ще присъди награди за най-добра женска роля, най-добра мъжка роля, най-добър режисьор и най-добър филм. По традиция специално отличие ще връчи и Съюза на българските филмови дейци, а любим на всички българи актьор от големия екран ще получи специалната награда за цялостен принос в киното „Златна липа“.
България ще бъде представена в конкурсната програма с черно-бялата лента на режисьора Иван Павлов „Пролетно равноденствие“ (2022). Сценарист на филма е Красимир Крумов- Грец, музиката е на Кирил Дончев, оператор е Емил Христов, а в основните роли ще видим Ивайло Христов, Светлана Янчева, Китодар Тодоров, Ненчо Костов, Диана Ханджиева, Красимир Доков и други.
Унгария влиза в съревнованието с филм за първия унгарски алпинист, покорил Еверест - Жолт Ерьос, който губи живота си при опит за изкачване на друг известен връх. Филмът се казва „Височини и дълбочини“ (2022)Франция ще се представи Една хубава утрин“ (2022) на Миа Хансен-Льове – сценарист и режисьор на филма. Главната героиня на филма е самотна млада майка, която се впуска в любовна авантюра с приятел, когото не е виждала отдавна, въпреки че той има сериозна връзка.„Момче от рая“ (2022) е изключително увлекателен филм, копродукция между четири европейски страни – Швеция, Франция, Финландия и Дания. Режисьорът Тарик Салех е и автор на сценария, който проследява живота на синът на обикновен рибар, който получава шанс да учи в университета „Ал Ажар“. Когато Великият Имам умира внезапно, Адам неочаквано се оказва пионка в безмилостна битка за власт между религиозния и политическия елит на Египет…
Паоло Дженовезе участва в конкурса с драмата „Първият ден от моя живот“ (2022), за която сам пише сценария и режисира. История за силата да започнеш отначало, когато всичко наоколо сякаш рухва.
Латвия ще се представи с филма на Линда Олте „Сестрички“ (2022). Сестрите Анастасия и Даяна са тийнейджърки, които разбират, че американско семейство е готово да ги осинови. В този момент обаче тяхната биологична майка се появява. Какъв път ще поеме всяка от сестрите, изстрадали детството си без родителска любов?
Полският филм „Хляб и сол“ (2022) на режисьора Дамян Коцур проследява историята на студент от Варшавската музикална академия, който се завръща в родния си град за лятната ваканция, но без да иска се замесва в конфликт между местните младежи и група чужденци.
Много интересен поглед върху проблемите на съвременното румънско общество хвърля филмът от северната ни съседка „Ядрено-магнитен резонанс“ (2022). Режисьорът Кристиан Мунджиу води зрителите в трансилванско село, в което живеят румънски, унгарски и дори германски общности.
Филмите в конкурсната програма на „Златната липа“ са излезли съвсем скоро на екран, но вече са спечелили своите първи награди и отличия, успели да привлекат погледа на филмовата критика. Те са внимателно селектирани и представят едни от най-добрите образци на европейското кино от 2022 година.
Повече информация за фестивала може да видите на: thegoldenlinden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар