9.01.2023 г.

За 7 път МЕНАР ФИЛМ ФЕСТ гостува в Стара Загора

SOFIA MENAR FILM FEST за пореден път гостува в Регионална библиотека „Захарий Княжески“в Стара Загора. Целта му е да покаже най-доброто в киното от Близкия Изток, Северна Африка и Централна Азия. Фестивалът има традиционно издания освен в София – в Стара Загора, Варна, Пловдив и др. В Града на липите това е седмото поредно издание, което се случва благодарение на партньорството между АртЕриа и Регионална библиотека „Захарий Княжески“- от 17-ти до 28-ми януари. 

  Програмата: 

 17.01. (вторник) 18:00 ч.: Жена | MENAR Film fest in Stara Zagora| Откриване Премиера за България Режисьори: Анастасия Микова и Ян Артюс-Бертран Жанр: Документален Нейната лична история чрез разказите на жени от целия свят. Една среща на четири очи с момичето и старицата, със съпругата и любовницата, с девойката и майката. Със страхa и болката, с радостта и удоволствието, с победата и поражението. Послание за любов и надежда до всички по света колко далеч е стигнала. Tя и още колко път я чака. 

 19.01. (четвъртък) 18:00 ч.: Между тоя и оня свят | Иран, 153 мин. | MENAR Film fest 2023 Режисьор: Шахаб Хосейни Сценарист: Шахаб Хосейни, Ерик-Еманюел Шмит Жанр: Драма Носителят на „Сребърна мечка” от Берлинале и наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан Шахаб Хосейни („Раздяла”, „Търговският пътник”) сяда на режисьорския стол, за да заснеме адаптация по „Хотел между тоя и оня свят” на Ерик-Еманюел Шмит за млад мъж, който неочаквано се озовава на странно място между живота и смъртта. 

 21.01. (събота) 14:00 ч.: Като слънцето и луната | Иран, 93 мин. | MENAR Film fest 2023 Режисьор: Сетаре Ескандари Сценарист: Сомайе Таджик Жанр: Драма След смъртта на мъжа си, Бибан дава обет за мълчание и повече не проговаря. Остава в къщата на своя свекър, за да отгледат заедно сина ѝ. Дните ѝ са тъмни и безмълвни като нощта, животът ѝ е пуст, докато един ден в града не се завръща Хамраз, една изгубена любов от младостта, и слънцето в сърцето ѝ отново изгрява. 

 21.01. (събота) 16:00 ч.: Кодокуши | Япония, Турция, 88 мин. | MENAR Film fest 2023 Режисьор: Енсар Алтай Сценарист: Енсар Алтай Жанр: Документален Кодокуши е японски термин описващ смъртта на самотни хора, които умират в жилищата си и известно време смъртта им остава неустановена от околните. Норихито работи във фирма, специализирана в почистването на домовете на починали самотници. С течение на времето мъжът осъзнава, че и неговата връзка с близките му избледнява все повече. 

 24.01. (вторник) 18:00 ч.: Остава мигът | Турция, 110 мин. | MENAR Film fest 2023 Режисьор: Ебру Шереметли Жанр: Документален Филмът представя историята на една от най-известните хореографки в Турция – Зейнеп Танбай. От пътуването й в Щатите и срещите ѝ със световни имена в света на танца до разработването на магичните ѝ спектакли в студиото ѝ в Истанбул. 

 26.01. (четвъртък) 18:00 ч.: Бейрут bet | Ливан, 97 мин. | MENAR Film fest 2023 Режисьор: Мишел Камун Жанр: Трилър Зико отскоро е на свобода и е готов да отвори нова страница в живота. Иска отново да спечели сърцето на жената, с която го е разделил затворът, да започне легален хазартен бизнес и да се грижи за възрастните си родители. Една последна измама ще му осигури живот на светло, а старите приятели винаги са насреща. 

 28.01. (събота): 14:00 ч.: Наргес | Иран, 84 мин. | MENAR Film fest 2023 Режисьор: Пайман Ескандари Наргес е жената-блян за Хосейн: красива, приветлива, винаги готова да го последва и да го изслуша. А най-голямата мечта на Хосейн е да се ожени и да бъде богат, за да е щастлива жената до него. Но реалността е малко помрачна за чаровника, защото Хосейн е със синдром на Даун и за да сбъдне мечтата си ще трябва да положи повече усилия. 

 28.01. (събота): 16:00 ч.: Нашето наследство | Франция, 110 мин. | MENAR Film fest 2023 Режисьор: Ян Артюс-Бертран Една история за природата и човека. Един фотограф, посветил 50 години от живота си на нашата планета. Една покана за мир със Земята. Едно недовършено завещание, което всички заедно пишем и зависи само от нас къде ще сложим точка. “Ако историята на Земята се събере в едно денонощие и сега е полунощ, животът трябва да е възникнал около 6 сутринта. С появата на първите хора към 11:58 ч. всичко се променя. В стремежа си да постигне успех, човекът решава, че може да има надмощие над природата. Но днес законите й ни напомнят за нея. Всички заедно трябва да посрещнем съдбата си. Моето завещание е много просто: „Любов към живота“.” Ян Артюс-Бертран. 

 Всички филми са със субтитри на български и английски език. Входът за прожекциите е с билети: 10 лв. /7 лв. за ученици и пенсионери. МЕНАР PASS дава достъп до всички прожекции (с изключение на откриващия филм) и е на стойност от 49,00 лв. в продажба ето тук: https://epaygo.bg/2110960685 Билетите са в продажба online в мрежата на epayGo, на всички каси на EasyPay и на касата 1 час преди всяка прожекция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар