2.11.2021 г.

Павел Чех разказва красива коледна история

„Дяволчето“ от Павел Чех е стопляща сърцето книга, която внушава, че у всеки, дори и у най-лошия, се крие поне зрънце добро. Преводът е на Деница Проданова, а изданието с красиви цветни илюстрации - на „Персей“. Авторът - Павел Чех, поема предизвикателството да разкаже красива коледна история с герой дяволче, която внушава, че по Коледа наистина се случват чудеса, дори и най-неочаквани.

Павел Чех е обичан чешки писател и художник, спечелил най-големите награди за детска литература – „Магнезия литера“, „Златната панделка“, „Муриел“. Роден е на 5 ноември 1968 г. в Бърно. По професия е шлосер. Пет години поправя машини в Краловополския машиностроителен завод, петнайсет години работи като пожарникар. Докато колегите му тренират по време на почивките, той рисува – това е детската му любов. От 2004 г. започва да се издържа от илюстрации и писане на книги. Обича обрасли градини, звездното небе, хората с добро сърце, уханието на летните ябълки и на боровата гора, шляенето, олющените стени, ръждясалите ключове, старите кина, тайните. Опитва се да изобрази всичко това върху платното или да го опише и нарисува в книги. Така оживяват детските му мечти в приключенски истории, криволичещи улици и обрасли градини. Вдъхновен от приключенските книги на Жул Верн, Карл Май и Ярослав Фоглар, той създава по-добри светове, където не само приключенията са важни, но и честта, и приятелството.

Неговият литературен дебют е през 2001 г. именно с „Дяволчето“, където любовта и милата дума променят дявола, дошъл на Земята, за да вреди на хората. Светът на книгата показва представата на Чех за родния му Бърно, с покривите от стария град и частично измислени улици.

В прекрасната си книжка Павел Чех разказва за дяволче, изпратено на земята, за да прави лошотии – да реже просторите с пране на хората, да запушва комините им… Но среща едно нямо момиче и… се променя. Как ще използва дяволското огледало, което носи със себе си от Пъкала и което може да сбъдне само едно-единствено негово желание?

Като се има предвид, че основната част от действието на книгата се развива по време на Бъдни вечер, историята за дяволче може да прозвучи смущаващо на този фон. Но това е книга тъкмо с коледен дух и вяра в доброто у всеки.

На български ще бъдат издадени и другите най-популярни книги на Павел Чех, спечелили любовта на чешките деца – „За градината“ и „Великите приключения на Пепик Стреха“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар