21.07.2021 г.

Националното турне на „Случаят Бедечка“ продължава

На 23-ти юли (петък) от 20:30 ч. Филмът "Случаят Бедечка" на Димана Шишкова за знаковия старозагорски парк се завръща отново с прожекция в родния град на обновената Лятна сцена на Кукления театър. Събитието е част от инициативата „Лятно кино на открито“ на Международния младежки център - Стара Загора, с която от центъра имат желание да популяризират младите старозагорски кинотворци. Прожекцията е безплатна.

Прожекцията е с подкрепата и на Творческият колектив "На улицата" - мрежата, която се създаде около творческите места по уличката "Сава Силов". Преди година, филмът беше представен премиерно в Къщата на Архитекта в Стара Загора .

 Лентата представя едно лично пътешествие, което започва от родния град Стара Загора и преминава през три континента. С любопитни примери за усилията на гражданското общество в Берлин, урбанистичен проект за устойчив град в панамската джунгла и среща с коренното население на Венецуела - филмът търси широк поглед за значението на зелените градски площи и проблемите, които съпътстват трансформацията им в България и по света.

Прожекцията е част от националното пътешествие на "Случаят Бедечка". Турнето започна преди месец в Бургас, премина през Пловдив, Велико Търново и в София. В препълнения летен театър в Синеморец филмът беше показан съвместно с краткия филм „Гласовете на Синеморец“, който представя подобен казус свързан с  в морското градче. Прожекциите преминаха при засилен интерес, а след всяка от прожекциите видяното от зрителите предизвика оживени дискусии. На 12-ти и 13-ти август предстоят прожекции в рамките на младежкия фестивал FunCity във Варна. Проектът се готви и за посещение на още няколко града и екологични фестивала из страната. Прожекции ще има и в чужбина. За тях можете да научите през сайта на филма или фейсбук страницата на проекта. 

 

Творческият екип:

Продуцент и режисьор на филма Димана Шишкова е завършила геоекология в университета в Карлсруе, Германия. При научна експедиция във Венецуела с коренното население Пемон, Димана открива страстта си към културната антропология и желанието за близко общуване с чуждите култури. Разказването на истории и показването на различни гледни точки пък я насочва към документалното кино. В момента Димана живее в Берлин, където работи като видео продуцент за интернационална информационна агенция.

Плакатът и анимациите във филма са дело на визуалния артист Стефка Бенишева, която живее и твори във Франция, а през 2016 г. се дипломира в специалност анимация в Брюксел. Музика във филма е дело на мултижанровия проект Doesn’t Frogs, италианския композитор на филмова музика Federico Truzzi и старозагорския хип-хоп изпълнител LPG.

 Петицията:

Междувременно, Димана Шишкова популяризира и обща петиция за запазване на градските паркове и градини. Повод за обединението са продържаващите строежи в Морската градина във Варна, неяснотата около парк „Бедечка“ в Стара Загора, изтичащите срокове за отчуждаване на терени в паркове като Южния парк в София и множество подобни казуси в цялата страна.

 

Текстът е изготвен и съгласуван в съвместна работа с Първан Симеонов и Запазете Бедечка, Андрей Ралев от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Спас Узунов и Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие, Иван Радев от Зелени закони, Гергана Пирозова от ДА СПАСИМ БОРИСОВА ГРАДИНА, приятели на каузата от Да защитим Бунарджика от незаконното строителство и Да спасим парка зад хотел Санкт Петербург.

Петицията е адресирана до три ресорни министерства, 46-тото народно събрание и шестте водещи партии в него. Можете да бъде подписана през следния линк: https://www.peticiq.com/328518) (За да е валиден “подписът” е нужно той да бъде потвърден през е-мейл.)


Предлаганата програма от мерки цели гарантиране на публичност и прозрачност на процедурите засягащи зелените площи, както и достъп до правосъдие за всички граждани и техните организации. Тези промени могат да решат някои от най-неотложните проблеми свързани както със защита на зелените площи в населените места, така и със застрояването на Черноморието ни.

 

Към събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/766135380749428/

За контакт - Милка Колдамова: 

Трейлърът на филма вижту тук. Страницата на филма - тук.  

 Трейлър на филма: https://youtu.be/JfcjnnZ9iVM

Сайт на филма: https://thebedechkacase.com/
Фейсбук страница: https://www.facebook.com/casebedechka

Няма коментари:

Публикуване на коментар