8.06.2021 г.

„Срещи с дявола“ – балканска версия на „Майстора и Маргарита“

„Срещи с дявола“ (издание на „Книги за всички“) от македонския писател Сашко Насев е модерна, балканска версия на мотива за продаване душата на дявола и кореспондира с „Майстора и Маргарита“ на Булгаков. Млад журналист е подмамен от обещанията на внука на дявола – да има красивата Маргарита, да успее в професията си, да пътува по света. Но след приятните тръпки настъпва и моментът, когато всичко хубаво трябва да бъде заплатено…

Сашко Насев пише съвременно, злободневно, откровено и остро, а повествованието му отразява цинизма и безизходицата на пошлата ни балканска действителност. Опитен в драматургията, писателят изненадва с неочаквани сюжетни обрати и сблъсъци на характери, които остават дълго в съзнанието на читателя. В този гротесков, но за съжаление, реален свят, в който живеем, обикновеният, смирен и скромен човек няма шанс. Шанс имат герои като нахаканият и политически гъвкав Цуле, който прави кариера, изкачвайки стъпалата на обществената йерархия, или омайващият всички Гадже, който крие своите тайни.

Освен автор на тези белетристични творби, Сашко Насев е един от водещите македонски драматурзи и сценаристи. Негови пиеси са играни на всички театрални сцени в Северна Македония, а също и в чужбина, включително и в България. Професор е по драматургия в Университета в Скопие. Бил е посланик в Канада. В момента е директор на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София, превърнал в своя мисия сближаването и опознаването на сродните ни култури.

Няма коментари:

Публикуване на коментар