14.05.2021 г.

Три фестивала отложени с година, идват променени от пандемията


 „Златната липа” е първият фестивал, който ще се проведе от 29 май до 2 юни, след отлагането му през 2020-а. Сред участниците в конкурсната му програма са девет заглавия, сред които е и българската лента „Страх” на Ивайло Христов. Филмът е черно-бял и разказва за емигрант, попаднал в българско крайгранично село и отношението му с местната общност. Темата за многообразието и различните, колко политкоректно, е главната в това издание на кинофестивала. Сред останалите участници в конкурсната програма лентите са посветени на сектантството, хомосексуализма, емиграцията и тероризма...То по принцип животът на обикновените хора остава все по далеч от интересът на кинотворците. Добре че има и филми извън конкурсната програма!

Сред останалите участници са – датският филм „Обикновено семейство” (където бащата на две деца иска да стане жена), грузинският „Начало”, финландският „Хелене”, австрийският „Оскар и Лили”, френският „Лято 85”,  италианският „Връзки”, германският „Без лоши чувства”, руският „капитан Холивуд” и родната лента „Страх”, наградена със „Златна роза” през миналата година.

Джаз форум Стара Загора


стартира на 10 юни, само с български участници. Той ще продължи три дни на Античния форум.  

Концертните събития ще бъдат открити от талантливата пловдивска формация – Милена Костова квинтет.  Вокалистката Милена е изпълнител с дългогодишен опит на българска и чуждестранна сцена. Тази пролет издаде първия си самостоятелен албум, озаглавен „Любов“, в който е не само изпълнител на песните, но и автор на всички текстове.

Ярък акцент във фестивалната програма е концертът на формацията „Джазта Праста“. Триото на Ангел Демирев, Мартин Любенов и Михаил Иванов – Мишо обединява музикалните традиции на българския, турския, сръбския, румънския и циганския фолклор, които се преплитат с много джаз.

Втората фестивална вечер е посветена на най-новото в българския джаз. Със свои премиерни изпълнения ще се представят някои от водещите ни джазови артисти – Марина Господинова, Лили Илиева, Димитър Карамфилов, Петър Момчев, Димитър Льолев, Росен Захариев, Милен Кукошаров и други. На джазовата улица „Августа Траяна“ ще звучат нови, непредставяни на сцена композиции, които бяха създадени през изминалата година.

Джазът между вчера и утре е тематичното ядро на третата фестивална вечер. Музикалните домакини Военен биг бенд Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев и фестивалното комбо „ЗараАрт“ на Венцислав Благоев ще партнират на солистите Велека Цанкова, Велислав Стоянов, Тодор Бакърджиев. Ще звучат обичани произведения от световната класика редом с песни на Йосиф Цанков в аранжименти на Велислав Стоянов, който е внук на Йожи, и Димитър Благоев.

Двете големи културни събития са безплатни.

 Мидалидаре рокфест ще има в преобразен вариант

Поради пандемията миналогодишното му издание се провали. Тези, билетите от 2020-а важат, ако не са върнати, но има промени в програмата. Две от най-култовите групи Judas Priest и The Dead Daisies няма да дойдат, но организаторите обещават те да поят пред българските фенове догодина.

 

Групата на легендарният китарист и съосновател на Manowar, Ross The Boss се включва в Midalidare Rock In The Wine Valley към вече потвърдилите Within Temptation, Running Wild, Sabaton, Lacuna Coil, Delain, Freedom Call и Project Renegade . Ross The Boss свирят на 16-и юли, в деня на Running Wild. Фестивалът е от 15 до 18 юни край чирпанското село Могилово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар