21.08.2019 г.

Участници от седем страни гостуват на 11-то издание на „Пиеро”

От 24 до 29 септември ще се проведе 11-то издание на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро 2019”. Артисти от седем страни и наши театрали ще представят пред заралии 20 представления. Чуждестранните трупи са от Италия, Испания, Япония, Унгария, САЩ, Сърбия и Полша. Артистите от Но театър „Ямамато”-Осака ще представят традиционното японско изкуство, което е обявено от Юнеско за нематериално културно наследство. Те ще имат две представления – „Крилатите одежди” и „Земният паяк”, където герои са съответно рибарят Хакурьо и великият войн Райко, който страда от незнайна и тежка болест.
С авторска адаптация по Джек Лондон, „Дивото зове” гостува Младежкия театър в Нови Сад. Уникален спектакъл с подводни кукли по класическото шекспирово произведение „Хамлет” ще покаже трупата от театър Walny-Гданск. „Грешка 404” е адресиран към публиката, която е завладяна от новите технологии. Замислена е като спектакъл без думи, като главният герой е средностатистическо момче, което е заобиколено от куп електронни устройства. La carpa ballerina от Витербо, Италия, представя „Прелюдии – патето, смъртта и лалето”, вдъхновена от едноименната книга на Волф Ерлбрух. Темата е за страха от смъртта като неизбежно събитие…Освен това във фестивала участват и кукловоди от столицата, Пловдив, Казанлък, Сливен, Габрово и Видин. Официалното закриване на „Пиеро2019” и връчването на наградите е от 20 часа на 29 септември.
Фестивалът получи трети лейбъл за значимост от Европейската фестивална асоциация, което утвърждава ДКТ „Стара Загора”, като една от най-значимата културна институция в града.

1 коментар:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване