16.08.2016 г.

Тенорът Пабло Караман и Старозагорската опера гостува на „Моцартовите празници“

Аржентинският тенор Пабло Караман ще гостува за първи път в България по покана на артистичния директор на Международния музикален фестивал„Моцартови празници“ в Правец оперната прима Христина Ангелакова.
Певецът ще участва в ролята на Едгардо в спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ от Доницети на Старозагорската опера, който ще бъде представен на площада пред Община Правец на 20 август. „Лучия ди Ламермур“ е тазгодишният избор на Маестра Ангелакова като един от най-успешните и впечатляващи продукции в оперния афиш на България през изминалия творчески сезон. През месец май творческият екип на „Лучия ди Ламермур“
получи престижната награда за изкуство и култура „Стара Загора“.

На диригентския пулт на 20 август ще застане още един аржентински музикант - утвърденият диригент Марио де Росе, който е и предпочитан диригент за всички европейски изяви на неговия именит сънародник Хосе Кура. Маестрото е познат на старозагорци от гостуването си през месец март в премиерния спектакъл на операта „Тоска“ на сцената на Старозагорската опера. Режисьор на спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ е Огнян Драганов, художник на костюмите Салваторе Русо, сценография Димо Костадинов. В ролята на Лучия ще се представи великолепното сопрано Беса Лугичи от Косово, която направи своя незабравим дебют в тази роля на Фестивала за оперно и балетно изкуство – Стара Загора през декември миналата година. Участват още солистите на Старозагорската опера Валери Турманов, Пламен Кумпиков, Борис Тасков, Нели Нечева, солистът на Русенската опера Александър Баранов, хор и оркестър на Старозагорската опера, представители на Прабългарската школа
за оцеляване „Бага-тур“. Диригент на хора е Младен Станев.

От музикант до тенор
Аржентинският тенор Пабло Караман започва да учи пеене след обучението си като музикант. В Аржентина следва „Композиция и оркестрово дирижиране“ в Университета в Кордоба и едновременно с това учи контрабас.
Когато Караман решава да се посвети на пеенето, се мести в Европа. От 2011 г. живее в Италия, родината на майка му. Продължава да усъвършенства своята вокална техника с Бил Шуман в Ню Йорк.

Няма коментари:

Публикуване на коментар