23.11.2015 г.

Днес откриват Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

Днес от 19 часа на сцената на Старозагорската опера за 46-ти път ще бъде официално открит Фестивалът за оперно и балетно изкуство. Уникалният по рода си форум-панорама на постиженията на българското оперно и балетно изкуство, в продължение на две седмици на четири сцени ще представи 11 прецизно подбрани събития, което ще превърне Стара Загора в музикална столица на България. Организатори на събитието са Държавна опера – Стара Загора и Община Стара Загора, със съдействието на Министерството на културата.
Организаторите посвещават първата част тази вечер, с изпълнения на най-ярките музикални моменти от операта „Гергана“ от маестро Георги Атанасов, на 90-та годишнина на Старозагорската опера. Създадена по едноименната творба на Петко Р. Славейков, „Гергана“ е първият цялостен спектакъл в историята на първата извънстолична опера, представен през далечната 1925 г. По-късно, през 1975, нейният дългогодишен главен художествен Димитър Димитров преоркестрира творбата и дирижира нова постановка по случай 50-та годишнина от основаването на театъра. Днес в концертното изпълнение на фрагменти от класическата творба на Маестро Атанасов ще участват солистите на Старозагорската опера Русалина Мочукова, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Александър Марулев и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора с диригент Красимир Къшев.
В антракта между двете части на откриването младите и талантливи артисти от Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки” ще представят във фоайето на Операта своя най-нов „Танц на снежинките” по музиката на „Зима” от цикъла „Четирите годишни времена” на А. Вивалди. Хореограф и ръководител на балетната школа е Радост Младенова-Арабаджиева.
Провокиращият танцов спектакъл „Безвремие”, създаден специално за балетната трупа на Старозагорската опера, ще бъде представен във втората част на вечерта. Най-новата постановка е дело на талантливите хореографи Станислав Генадиев и Виолета Витанова, възпитаници на Националното училище за танцово изкуство в София. Чрез нея те обясняват концепцията си, че творчеството не познава граници и се ражда извън времето и пространството – от хаоса, в който по удивителен начин се съчетават съзиданието и разрушението. В енергията на творчеството индивидуалността едновременно се ражда и умира. Станислав Генадиев и Виолета Витанова, са носители на първата награда за танцов спектакъл на Съюза на артистите в България Икар за постановката Imago (2006). През 2013 печелят Икар за танцов спектакъл за хореографията на Мишеловката и Хамлет с режисьор Явор Гърдев. С танцовата миниатюра 25.03 получават наградата на журито и на международния конкурс Маргарита Арнаудова (2014).
Цялата програма на фестивала, подробна информация за събитията, видео фрагменти от гостуващите спектакли ще намерите в уеб сайта на Старозагорската опера www.operasz.bg,
фейсбук страниците:
на Държавна опера-Стара Загора https://www.facebook.com/StateOperaStaraZagora/
на ФОБИ https://www.facebook.com/FestivalOperaBalletArts/
ютюб канала на ФОБИ
https://www.youtube.com/channel/UCS28ZBb3MKtysopEPAOHZlA/videos

Специалните предложения на Старозагорската опера за ФОБИ

Цени на билетите от 5 до 15 лева
Карта КОЛЕКЦИЯ ФЕСТИВАЛ 93 лева
Включва всички събития от програмата на ФОБИ
Карта Цикъл БЕЛКАНТО 63 лева
Включва всички оперни спектакли от програмата на ФОБИ +
ГЛАСОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ наследството на Лучано Павароти
Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 3+ с отстъпка до 35% от цената на билета
Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 7+ с отстъпка до 50% от цената на билета

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
ОНЛАЙН и в разпространителската мрежа на www. eventim.bg
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.                       

ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

Няма коментари:

Публикуване на коментар