11.04.2014 г.

5000 заралии видяха изложбата на Жул Паскин

В продължение на десет дни близо 5000 старозагорци посетиха изложбата „Жул Паскин – От Видин до Париж“ и успяха да видят 114 творби, които маркират гения на един забележителен майстор на рисунката и живописта, както и целия му живот – от 1905 г., до смъртта му през 1930 г. Мнозина  дойдоха снощи в залите на Градската художествена галерия, за последна  среща с един от най-известните и обичани творци на европейския и световния авангард, който въпреки че живее за кратко в България, през целия си живот се счита за българин.
Притежание на частни колекции от Париж, Люксембург, Осло, на художествени галерии в Париж, Тел Авив и Лондон, някои от експонираните произведения никога не са били показвани пред широката публика. Това е първата по рода си толкова представителна и мащабна изложба на Паскин в съвременния художествен живот на България.
„Стара Загора и Художествената галерия имаха честта тази изложба да бъде тук. Тя е лелеяната мечта на мнозина да се срещнат с духа на един от най-освободените майстори на изобразителното изкуство в Европа и света“, отбеляза директорът на галерията доц. д-р Марин Добрев.  По думите му, Паскин носи изумителния устрем на една душа, която не може да бъде спряна от прегради и съобразности, той е художник, който цял живот рисува душата си и нейната драма.
Той отправи благодарности на организаторите - Посолството на Франция и Френския институт в България, куратора на изложбата Давид Вейзман – аташе по културата към френското посолство, Том Грог и Розмари Наполитано от Комитет „Паскин“, Банка ДСК, Групама застраховане, всички колекционери, които са предоставили картините и др.
След София, Варна, Бургас и Пловдив, Стара Загора е градът, в който завърши това безкрайно интересно, много емоционално и чисто духовно пътуване на Жул Паскин в страната. За закриването му снощи пристигна посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, придружен от съпругата си. „Тази галерия, в която има слънце, но няма сянка, посетих за първи път преди три месеца. Тогава видях много хубави картини на български художници, но сега тук е най-добрата изложба, която сме виждали на Паскин в България. Той е знак на връзката между нашите две страни, един истински европейски художник, който постави най-хубавото начало на моята мисия в България“, заяви дипломатът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар