9.12.2013 г.

За 70-ти път в Старозагорската опера играят оперетата „Българи от старо време”

Оперетата „Българи от старо време" на Държавна опера - Стара Загора тази вечер излиза за 70-ти път на сцена - от премиерата си на 25 април 2007 г. до сега.
„Мечтата ми да реализирам „Българи от Старо време" в Стара Загора се сбъдна!", споделя режисьорът на постановката Николай Априлов.
„Според народното творчество всичко добро се смее. Смее се слънцето, смее се птичето, смее се цялата природа. И който се смее, той пее и зло не мисли. И злото не е чак толкова зло, когато го облъчиш с усмивката на душевната си сила и благородство. От това пътешествие с Хаджи Генчо и дядо Либен ще почувствате по-дълбоко хорските нрави от епохата на Възраждането, противопоставени на радикално променящия се български бит. Ще почувствате отсъствието на толкова много любов, романтизъм, фантазии и творческа власт, които днешният ден ни е отнел. Това връщане към началото бе моя мечта и тя се сбъдна", казва Николай Априлов.
В ролята на Дядо Либен от 2007 година до сега е Стефан Рядков, а в ролята на Хаджи Генчо играят първо Руслан Мъйнов, а от сезон 2011/2012 г. - Герасим Георгиев-Геро. Текстът на Любен Каравелов, писан през 1867 е мoделиран през либретото на Коста Райнов и музиката на Асен Карастоянов. Композиторът написва тази оперета през 1958-та и на следващата година тя е поставена за първи път на сцената на Музикалния театър в София.
В Държавна опера Стара Загора „Българи от старо време" се играе за първи път на 7 октомври 1962 г. Поставена е от самия Коста Райнов /автор на либретото/, диригент и хормайстор е Иван Димов, художници- Петър Русков и Евгений Ващенко, хореографията е на Димитър Буюклиев. Следващата постановка е с премиера на 16 юни 1987 г. и последната - на 25 април 2007 г.
В юбилейното 70-то издание на „Българи от старо време" ще видите солистите на Държавния музикален театър Добрина Икономова, Богомил Спиров и Георги Ханджиев.
На сцената ще се изявят още Тоня Петрова, Яница Нешева, Мария Иванова, Маргарита Йовчева, Борис Тасков, Кремена Райчева, Милен Денев, Любомир Петков, хор, балет и оркестър на Държавна опера - Стара Загора, със специалното участие на състав на Фолклорен ансамбъл „Загоре".
Във фоайето на Операта ще бъдат подредени табла със снимки от Архива - от постановките на „Българи от старо време" - 1962 и 1987 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар