23.04.2012 г.

За 7 път маратон на четенето в Стара Загора


С Маратон на четенето Четяща Стара Загора в Стара Загора за 7-а поредна година ще се отбележат Международният ден на детската книга – 2 април, и Международният ден на книгата и авторското право – 23 април. Инициатор на събитието в Стара Загора отново е библиотека Родина. То ще протече под мотото „Стара Загора чете Алиса”.
Маратонът се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора, училища и читалища от старозагорската община, Драматичен театър Гео Милев, Регионален исторически музей, къща музей Гео Милев и др.
Днес всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на четяща Стара Загора на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Участието в маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема. Резултатите от маратона ще бъдат илюстрирани на уебсайта на библиотека Родина.
В национален мащаб кампанията е инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация Българска книга.
Международният ден на детската книга се чества на 2 април – рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен. Световният ден на книгата се чества от 1996 г. насам по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността. Денят 23 април е избран като традиционен празник на културата в Португалия – страната, която прави предложението на тази дата да се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. Това е и рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Шекспир и Сервантес. Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата.
Предвиждат се серия от инициативи и събития в цялата страна, като до момента са се включили 57 библиотеки от 37 града, между които е и Стара Загора.


Няма коментари:

Публикуване на коментар