18.02.2011 г.

Продадоха автопортрет на Уорхол за 12.8 млн. евро

Огромен автопортрет на Анди Уорхол, оцветен в червено, бе продаден за 10.8 млн. паунда (12.8 млн. евро) от аукционната къща "Кристи'с" в Лондон (christies.com)
Сумата надхвърли два пъти очакванията на търга на следвоенно и съвременно изкуство в Лондон.
Неотдавна откритото платно от 1967 г., което е високо 1.80 м. представя художника с ръка на устата. Било е в наследството на американски колекционер и се предлага на пазара за първи път от 30 години.
От "Кристи'с" определят автопортрета като емблематичен за художника. Картината е един от 11-те големи автопортрети, които той рисува през 1967 г., когато вече е признат за най-значима фигура на съвременното изкуство.
Осем от тези платна бяха включени в ретроспективна изложба на художника в нюйоркския Музей за модерно изкуство (moma.org) две години след смъртта му.
Анди Уорхол (1928-1987) е американски  график, живописец, кинематографист, издател и музикален продуцент, признат за един от създателите и най-видни представители на течението в американското изкуство, известно като поп арт.
Произлиза от бедно семейство на имигранти русини (карпато-русини), етническа група, населяваща северните Карпати (днес в Словакия и западна Украйна), а истинското му име е Андрю Вархола (commons.wikimedia.org).
Преди години, картина на Анди Уорхол стояла затворена в шкаф близо 42 години, беше продадена за първи път за 6,1 млн. долара на търг, организиран от аукционната къща "Сотбис" (Sothebys.com).
Става въпрос за автопортрет на художника, който през 1967 г. го подарил на Кейти Насо. На 19 години, тя работела като рецепционистка в ателието на Уорхол.
Кейти окачила картината за кратко в дома си в Бруклин, след което я завила в хартия и я прибрала в шкафа. И не се сетила за нея повече 40 години.
Рекордът за картина на художника - 71,7 млн. долара, все още обаче не е подобрен.
Преди дни анонимен купувач се сдоби с портрет на покойния Майкъл Джаксън, завършен от Уорхол през 1984 г. Той платил за него 812 хил. долара. Картината беше обявена за продан от нюйоркски колекционер, който я купил от фондация "Анди Уорхол" през 90-те години.
Тогава от аукционната къща "Кристис", които организираха търга, очакваха 700 хил. долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар