14.09.2017 г.

Кметът и беройци с дарове за първокласниците

Безплатен транспорт за учениците на 15-ти

Училищата и детските градини в Стара Загора са в готовност за първия учебен ден от новата учебна година. Всички първокласници в Стара Загора ще получат книжка с приказки и поздрав от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, с пожелание за успешен старт и ползотворна учебна година. Тази година за първи път училищния праг ще прекрачат 1511 ученици в първи клас, разпределени в 70 паралелки. От Футболен клуб „Берое“ ще зарадват малчуганите с по 2 футболни топки за всяка паралелка първолаци и тетрадка с постиженията на отбора.
Общо 14 457 ученици ще започнат новата учебна 2017/2018 година, които ще учат в 653 паралелки, разпределени в 33 училища (8 в селата). Учебниците и помагалата за децата от подготвителните групи и до 7 клас са безплатни, съобщи Пенка Чавдарова, началник на общинския отдел „Образование“.
Общо 4417 са децата, посещаващи 27-те детски градини в общината, от които 1103 са в 1-ва група, уточни тя.
Осигурен е три вида транспорт за учениците - специализиран, собствен и по транспортната схема - организиран.
Градският транспорт в Стара Загора ще е безплатен за всички ученици за първия учебен ден - 15 септември. 
Центърът за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора отново ще бъде място за алтернативна заетост на децата и ще даде възможност за реализация на инициативността, научните и творческите им заложби като ги държи далеч от негативните влияния в обществото. Центърът разполага с над 25 безплатни  клубни форми и формации, ръководени от утвърдени и млади специалисти.
От години тук се развиват различни форми на занимания - школата за народни танци и инструменти, латинотанци, мажоретки, хип-хоп формация, вокална студия „Траяна глас”, успешните клубове „Дебати”, „Млад журналист”, школите по изобразителни и приложни изкуства и малка пластика. Поле за изява има и за любопитните млади експериментатори, поети, малки и големи театрали и доброволците от МОС. Биолозите и  астрономите продължават своята дейност и търсят нови попълнения.
През новия сезон в школата за народни инструменти освен тамбура и гъдулка, децата ще могат да се учат да свирят на гайда. Разкриват се и клубове по забавна математика и астрономия. В подкрепа и поощрение на инициативността и креативността сред подрастващите ще функционира Детски парламент.

Мисията на центъра е да подпомага личностното и творческото развитие на децата и младите хора като им осигури поле за изява в областта на изкуството, неформално образование, младежките инициативи, доброволчеството, включването им в обществения живот на общността, и други видове общественополезни дейности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар