29.09.2017 г.

Д-р Христо Стоичков стана заралия в „12 без пет”

Вчера с таен вот бяха преброени 47 действителни и една недействителна бюлетина, с които старозагорските старейшини избраха Христо Стоичков за почетен гражданин на Стара Загора. Предложението за него направи кметът Живко Тодоров, в последния момент. За отличието бяха номинирани още проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествена галерия, директорът на филмовия фестивал „ Златна липа“ Магдалена Ралчева и математикът Любомир Любенов.
Мотивът за удостояването със званието бил, че името му се знае в цял свят и е една от най-разпознаваемата личност, която прославя навред България. Освен това, както някои написаха:
„Стоичков направи невероятен подарък на старозагорци и на гостите на града от цялата страна с възможността да видят на терена на живо легендите на „Барса“, самият Стоичков и други футболисти-легенди на България” (на 20 септември). Тук логично е да се добави, че хората си платиха за шоуто-подарък. Какви са обаче заслугите му към Стара Загора, та да стане и той „заралия”. Отговорът е – никакави! Останалите номинирани безспорно имат по-големи заслуги, но не, съветниците бяха единодушни. По същата схема Камата е и доктор хонорис кауза на Пловдивския университет. Според мен, не натрапвам мнението си на никой, тази кандидатура в „12 без пет”, показва, че в града ни много се мисли за културата и за… физкултурата. Най-вече за последната!
Добре, Стоичков докара ветерани в града, но какъв бе повода за това шоу? Какво ще се направи със събраните средства и ще отчете ли разпределението им (казват, че парите щели да се дадат за развитие на детско-юношеските школи)? Защото и преди това старозагорци са виждали известни звезди, например тези на Ювентус и Динамо (Киев), и то не ветерани!
Сега пак ще се намери някой, който да каже, че тенденциозно и недоброжелателно съм омаловажавал направеното от общината. Щото има хорица, които се гордеят всичко, каквото и да се направи. А дали има смисъл – това не е от значение. Пък и нали сме европейски град на спорта, трябва да има събитие от общоевропейско значение, като негов апотеоз е заралийското гражданство на д-р Стоичков…Ако бях Бърнард Шоу (фамилията на великия ирландец да не се бърка с шоуто на Камата), щях да напиша следния коментар: „Вчера Христо Стоичков стана почетен гражданин на Стара Загора. Защо?

Димитър СЛАВОВ  

Няма коментари:

Публикуване на коментар