27.09.2017 г.

Медици от болница „Тракия” безплатно ще мерят кръвно на 29-ти

На 29 септември световната общественост отбелязва Световния ден на сърцето - повод да се замислим за страховитите данни на Националния статистически институт, които показват, че всеки 2 от 3 смъртни случая в България са следствие на сърдечно-съдово заболяване като миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност.
Медицински работници от Болница „Тракия” ще проведат разяснителна кампания в центъра на Стара Загора на 29 септември от 10 до 14 часа като измерват безплатно кръвно налягане, обясняват рисковете, които носят сърдечно-съдовите заболявания и раздават разяснителни листовки, посветени на Световния ден на сърцето. Шатрата на Болница „Тракия” ще бъде разположена до пешеходната зона по главната улица в Стара Загора, точно пред сградата на община Стара Загора. При лошо време кампанията ще се проведе вътре в партерното фоайе на община Стара Загора.

Статистиката в България е страшна - всеки два от три смъртни случая в днешния ден и в обозримото бъдеще ще бъдат заради сърдечно-съдово заболяване като миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност. Това е най-социално значимата група болести у нас, защото причинява смъртта на над 70 хиляди души годишно от
общо малко над 100 хиляди починали българи през годината.
Такава е официалната статистика на НСИ и Министерството на здравеопазването. Световният ден на сърцето е добър повод да се припомни, че според специалистите цели 80% от тези преждевременни смъртни случаи е можело да бъдат предотвратени. Необходими са здравословна диета, редовни физически упражнения, въздържане от тютюнопушене, контрол на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола.
Всяка година у нас се регистрират между 13 и 15 хиляди случаи на инфаркти, а близо 6 хиляди души умират от остър инфаркт на миокарда според данните на Дружеството на кардиолозите в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар