13.04.2017 г.

Старозагорските управници с противоречиви решения за „Бедечка”

Години наред едно от ключовите места в Стара Загора - парк Бедечка е застрашено от унищожаване. Инвестиционните и частните интереси се противопоставят на обществените, а местната власт в годините взема редица противоречиви решения, създавайки предпоставки за унищожаването на хиляди дървета и стотици видове представители на животинския свят.
Група граждани създадоха неформалната организация „Запазете Бедечка” преди около 4 години с цел да се обединят и да противодействат на унищожаването на тази ценна екосистема. Благодарение на усилията на шепа хора, през септември 2016 г. общински съвет гласува план за промяна на общия устройствен план на града с цел запазване на максимална част от озеленяването в парка. Няколко месеца по-късно парк „Бедечка” отново е под сериозна заплаха, заради сформирана комисия към общински съвет с неясна цел и явни планове за промяна на вече гласуваното решение да се запази в максимална степен озеленяването.
Повече от 30 милиона лева вероятно ще струва инфраструктурата на предвидения на мястото на старозагорския парк „Бедечка” нов квартал. Това става ясно от разчетите на нарочна комисия в Общинския съвет в Стара Загора, която се събра вчера, съобщават екоактивистите от „Запазете Бедечка”.
На мястото на парка трябва да се появят километри улична мрежа, мостове, кръгови движения и цялата съпътстваща подземна и надземна инфраструктура от нулата. 
Бедечка е близо 400 декара зелена площ с алеи и хиляди ценни дървета. По предложение на тагавашния общински съветник Тихомир Томов бяха паспортизирани над 2000 дървета, поддържащи уникалната за града екосистема. В нея обаче се появиха частни имоти след противоречива реституция и сега общината твърди, че единственият начин за спасяване на парка е откупуването им.
Преди да се говори за каквото и да било плащане обаче защитниците на Бедечка настояват за разследване. Само преди половин година Общинският съвет прие решение, в което казва, че поредица актове и решения по казуса назад в годините могат да бъдат обявени за нищожни.

Най-странно е поведението на местната администрация, която по соломоновски иска да се хареса и на екозащитниците, и на т.нар. бизнесмени, но – най-вече на вторите. Затова управляващите се хвалят, че правят нов парк в квартал „Казански”, като същевременно рушат много по-голям и вече готов парк, който може да се възстанови с много по-малко средства и сили. На всичкото отгоре, управниците твърдят, че работят в интерес на гражданите и че решенията им са логични... 

Няма коментари:

Публикуване на коментар