5.04.2017 г.

Митрополит Киприян ще вземе Благодатния огън от Йерусалим

По повод специалното последование за измолването на Благодатния огън и традиционното му пренасяне у нас, Св. Синод на БПЦ-БП, в пълен състав е решил за участие в последованието на слизането на Благодатния огън на Велика събота в Йерусалим,  Старозагорският митрополит Киприан да оглави нашата делегация, която ще вземе участие в богослужението.
С  благословението на митрополит Киприан, на 20. април в Стара Загора ще се проведе Кръгла маса на тема „Духовно болнично обгрижване – проблеми и практики“. Организатори на форума са Старозагорската света митрополия,Тракийският университет , Областната администрация, Общинската управа, Сдружение „Приятели на Русия и православния свят“. С организирането на Кръглата маса за пореден път пред местната общественост ще бъде поставен въпросът за необходимостта от възстановяването на храма в бившата окръжна болница, днешна УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“, който е закрит от безбожниците след 9. септември 1944 година.
След промените във всички водещи университетски болници в България и десетки общински и частни се изградиха /възстановиха местата за духовна подкрепа при лечение на болните. В УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ човешкото право за духовна помощ в тежкия момент на боледуване все още не е предоставено.

В очакване на подкрепа за скорошно връщане на храма на Православната църква, редом с учените, които ще говорят по темата, ще участват и свещеници от епархията. За „Пастирските грижи, съпътстващи лечението на болния“ ще беседва о. Живко Желев. О. Иван Генов ще представи „Проблемът наркомания от православна гледна точка“. „Духовното обгрижване на хора с психични проблеми“ ще разяснява о. Димитър Стойнов. О. Йордан Карагеоргиев ще разкаже за „Служението на Българската православна църква в Старозагорската държавна болница в периода от 1940 до 1990 година“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар