27.04.2017 г.

На 18 юни ще има референдум за „Бедечка”

Референдумът за съдбата на „Бедечка” ще бъде на 18 юни. Предложението беше подкрепено от 44 общински съветници. След разгорещени дебати в залата, съветниците взеха решение за референдум. Въпросът е: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север - алеята към предприятие „Труд” и юг – ул. „Христина Морфова? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора“.
Старейшините приеха и доклада на създадената преди месец временна комисия. По време на обсъждането общинският съветник от БСП Бойчо Биволарски поиска да бъде изнесена информация за имената на собствениците на имоти и кога са се сдобилите с тях.
 Палатков лагер пред сградата на община Стара Загора бе издигнат непосредствено преди общинското заседание на старейшините. Целта на защитниците на парка е да напомнят даденото от съветниците преди седем месеца обещание за максимално запазване на зелените площи.
"Паркът отново е изправен пред смъртна заплаха.
 Вие, госпожи и господа общински съветници, признахте, че през годините е имало много грешки, пороци и незаконни действия в посока унищожаването на Бедечка. И обещахте, че ще ги поправите.
Сега ние се събираме, за да ви го напомним и отново да повторим „Стига лъжи! Стига беззакония!“. Нужно е разследване, а не политически интриги.
В основата на конфликта между „инвеститори-собственици” и гражданите стои тиха и дългогодишна далавера, която връща уж в реални граници собствеността върху бившите бахчи, като същевременно върви усилена покупко-продажба и промяна на предназначението им. Вече не като земеделски, сегшните собственици започнаха да строят, като от общината изчислиха, че трябва да се инвестират близо 20 милиона лева за инфраструктурата на новоизгаждащия се квартал. В противен случай, пак според местната власт ще тръгнат дела, което ще доведе до искове за компенсации, изчислени към 30 милиона лева, за отчуждаването на терените. Във ВАС е назначено дело по казуса, което ще бъде през септември. В основата му са съществени нарушения, които са съпътствали цялата операция по възстановяването, продажбата и промяна на предназначението на земите край реката. В момента уж има мораториум върху строителството и то около изборите бе поспряно. Сега апетитите са отново големи и властта хем иска да се хареса на гражданите, хем на бизнесмените. Сега заралии ще платят и организирането на референдум, а след това…вероятно и изграждането на ифраструктурата или пък на тлъстите обезщетения на участниците в далаверата. Това се казва управление в интерес на гражданите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар