21.04.2017 г.

Продадоха моловете на „Галерия” в Стара Загора и Бургас

Два от големите български търговски центрове имат нов собственик. Компанията PKM Investments купи моловете Галерия Стара Загора и Галерия Бургас за общата сума от 62 млн. евро.
PKM Investments е съвместно предприятие между инвеститора в търговски имоти MAS Real Estate и румънската Prime Kapital и е регистрирана в Люксембург. MAS Real Estate е южноафриканска компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. Базираният в Букурещ Prime Kapital е инвеститор и оператор на недвижими имоти. Компанията се фокусира върху развитието на търговски имоти в региона на Централна и Източна Европа, но освен това развива и придобива активи в други области.
Продавачът на двата мола е полският инвеститор в недвижими имоти Globe Trade Center (GTC). Този в Стара Загога е изцяло негова собственост, а този в Бургас е съсобственост на GTC и Европейската банка за възстановяване и развитие.
Полската компания изгражда нов търговски център за 64 млн. евро в сръбската столица Белград и вероятно ще вложи получените от продажбата средства в новия си проект.
„Тази трансакция е в съответствие с плановете ни за разширяване на пазари с нарастващи икономики в Централна и Източна Европа чрез придобиване на активи, генериращи приходи с потенциал за реален растеж чрез съвместното ни дружество с Prime Kapital. Сделката увеличава портфейла ни от имоти, генериращи приходи, с 15.3%, от 406.4 млн. евро до 468.4 млн. евро“, заяви Лукас Накос, изпълнителен директор на MAS.
Двата търговски центъра изглеждат перспективна инвестиция. Мол Галерия Стара Загора се намира в район, населене с около 400 хил. души. Наемателите са предимно международни модни и развлекателни марки като Bershka, Cinema City, CCC, Deichmann, DM, H&M, Intersport, Kenvelo, LC Waikiki, New Yorker, Nike, Pull&Bear и Stradivarius. Галерия Стара Загора се нуждае от ремонт, но „предлага възможности за увеличаване на стойността чрез оперативно рационализиране и подобряване на търговското оформление“, обяви Накос.
Мол Галерия Бургас се намира в район, населен с 480 хил. души и се радва на голям туристически интерес през летния сезон. Търговският център има 115 разнообразни наематели – Bershka, CCC, Cinema City, Deichmann, H&M, Humanic, Ikea, Intersport, LC Waikiki, Lee Cooper, Lidl, Massimo Dutti, Terranova и Zara. „Поради силното представяне и търсенето на наематели се обмисля значително разширяване на търговския център с цел да се увеличат приходите от този актив“, каза Накос.
„Непрекъснато увеличаващата се покупателна способност в тези региони е в основата на тези 2 придобивания“, обясни Накос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар