3.04.2017 г.

„Севилският бръснар“ за деца представят на старозагорската оперна сцена

На 4 април от 11 часа „Севилският бръснар“ за деца се завръща на сцената на Държавна опера-Стара Загора след известно отсъствие.
На сцената на Държавна опера Стара Загора премиерата на „Севилският бръснар" за деца бе на 17 април 2013 г. Под формата на игра, заедно със самите певци-актьори, поднесените избрани популярни музикални номера следват сюжета на произведението.Малките зрители са на самата сцена, която се върти пред очите им и преживяват буря, весели случки и танцови миниатюри със самите артисти.
Режисьор на спектакъла e Славчо Николов / завършил режисура в НБУ през 2012 год/, художник на декора - Александър Гьошев, преподавател по „ Илюстрации" в АМТИИ, Пловдив, хореограф - Ромина Славова / балерина в Старозагорска опера, магистър по балетна педагогика в АМТИИ, Пловдив/. За първи път в спектакъла на 4 април участва и квартет от оркестъра на Старозагорската опера с диригент Димитър Косев /досега спектаклите се представяха в съпровод на пиано/.
В представлението на 4 април Фигаро е Александър Крунев, Граф Алмавива - Ивайло Йовчев, Розина - Яница Нешева, Доктор Бартоло - Евгений Арабаджиев, Дон Базилио – Александър Марулев. Веселият и забавен разказ на спектакъла е украсен от изящната игра на част от солисти от балета на Старозагорска опера Петя Вънева, Александър Желев и Драгомир Христов – в ролите на Берта, Евел и Лаженест.
 Проектът „Севилският бръснар“ за деца е на Държавна опера Стара Загора и се реализира през 2013 г. с подкрепата на Община Стара Загора по програма „Културен календар“. Спектакълът е отличен с трета награда в категория "Детска сцена"  от Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ – Велинград 2016 и е номиниран за Награда „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2013 г.
Някои изследователи твърдят, че Росини е написал „Севилският бръснар“ за 12 дни! Дали операта е композирана за 12 или 20 дни, не е толкова важно. Важното е, че е създаден един истински бисер на музикалната литература. Операта „Севилският бръснар“ е едно от най-жизнерадостните, най-веселите и най-привлекателни оперни произведения в цялата оперна литература. Една поредица от бляскави и неповторими музикални номера. Малко са оперите, в които има толкова много любими за милиони хора арии, дуети и ансамбли.
Сложна и заплетена история се получава, когато искаш да спечелиш любовта на момиче, а целият свят е против теб. На помощ на граф Алмавива да завладее сърцето на любимата Розина идва Фигаро. Той е ненадминат специалист по връзките с обществеността, маркетинга и рекламата! Още е - сватбен агент, сватовник, психотерапевт от Севиля, Испания.
Фигаро умее да дава съвети по писане на любовни писма, по актьорско майсторство и други, той е сценарист, актьор и режисьор от класа - едновременно в спектаклите на своя живот и на живота на другите. Фигаро умее да прави сложни, но здрави връзки – на богатите с бедните, на влюбените - с коравосърдечните, на невинните –с интригантите. Фигаро извлича лична полза за себе си, но и всеки получава това, което иска.

Заповядайте с Вашето дете на постановката на „Севилският бръснар“ на 4 април от 11 часа в Операта! – канят от оперния театър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар