4.07.2016 г.

Честват подвига на четниците на Хаджи Димитър на историческия връх Бузлуджа

 През 2016 г. се навършват 148 години от геройската смърт на войводата Хаджи Димитър и неговите четници, загинали за свободата на България. В тяхна памет вече 18 години през месец юли се организират чествания пред паметника на войводата под връх Хаджи Димитър (вр. Бузлуджа).
Тази година поклонението пред паметта на героите ще бъде на 16 юли на върха, носещ името на легендарния българин. В последните години в традиция се превърна историческата възстановка на драматичните събития, разиграли се в Балкана през юли 1868 г. Възстановката се изпълнява от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клуб „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк“ – Казанлък с участието на родолюбци от клубове в цялата страна. Отслужва се заупокойна молитва в памет на загиналите и се раздава обреден курбан.

За първи път организирано поклонение на Бузлуджа имало през 1883 г. До тогава по своя инициатива само хора от съседните села със свещеник изпълнявали християнски заупокой на загиналите четници. Тази и следващите две години присъствала и Хаджи Маринка Асенова –майката на Хаджи Димитър, която била носена на ръце по стръмните пътеки от младежи-родолюбци. През юли 1885 г. присъствието й било използвано от Захари Стоянов за повдигане на емоционалния градус и сломяване съпротивата на антисъединистите. С твърдото й одобрение решението за Съединението било взето и реализирано на 6 септември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар