26.07.2016 г.

Приказката за Пепеляшка оживява на сцената на Античния форум



На 27 юли от 21 часа на Античен форум Държавна опера - Стара Загора ще представи балетния спектакъл „Пепеляшка“.
Режисурата и постановката на сцената на Старозагорската опера са дело на Алида Бонева, а за сценографията и костюмите е отговорна Теодора Джамбазова. Мултимедията е на Пламен Асенов, музикална обработка - Александър Тумангелов. В ролята на Пепеляшка ще се представи изящната солистка на Балета Кремена Костова, Станко Танев ще партнира в ролята на Принца, Феята ще бъде Ромина Славова. Цветелина Тенева и Яна Кафалиева ще видим в ролите на двете сестри Преструвана и Свадливка, майката и бащата на Пепеляшка ще бъдат - Петя Вънева и Александър Желев. Участват още Ивелин Христакиев, Анелия Димитрова, Биляна Чолакова, Драгомир Илиев, Ивелина Димитрова, Лора Монева, Пенка Димитрова, децата от  ДЮСОБ „Маргаритки“ с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева, Прабългарска школа за оцеляване „ Бага-тур“ и др.
Приказката “Пепеляшка” от Шарл Перо е една от най-използваните творби за музикално-сценични произведения. Сергей Прокофиев започва да пише балета “Пепеляшка” през пролетта на 1941 г. по поръчка на театъра за опера и балет “С. М. Киров”, въпреки прекъсването заради Втората световна война, той успява да довърши музиката на балета и Большой театър го включва в афиша си за сезон 1944-1945 г. Оттогава балетът се е превърнал в любим спектакъл за малки и големи.
Хореографията в представлението кореспондира със загадъчността и приказността на сюжета и музиката на Прокофиев, но заедно с костюмите има модерно излъчване. Сблъсъкът между доброто и злото се гради на основата на поезията на чистите мечти за щастие и гротеската на дребнавата завист. Отрицанието е избегнато, по-скоро творческият екип  подсилва образите на майката и сестрите с голяма релефност и карикатурност, за да се почувства емоционално разликата между тях и Пепеляшка.
Балетната постановка на Операта е адаптирана специално за сцената на Античен форум, с различна визия. Това обещава да се превърне в прекрасно семейно преживяване, в което магията на танца и историята на любимите герои от детството оживяват под открито небе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар