4.10.2023 г.

Балетът „Кристалният дворец” с премиера на 12 октомври


За първи път на старозагорската оперна сцена, на 12 и 13 октомври, ще бъде представен балетът на композитора Алексей Шор – „Кристалният дворец“. Спектакълът е в две действия, хореографията е дело на Екатерина Миронова, редакцията на постановката е на Анелия Димитрова и Ромина Славова, художник – Денис Иванов, дирижира Виктор Крумов. В премиерното заглавие участват солисти, кордебалетът и оркестърът на Старозагорската опера.

Балетът „Кристалният дворец” разказва трогателна любовна история на придворните шутове. Действието се развива в Русия, управлявана от могъщата и капризна императрица Анна. „Кристалният дворец” е първият балет, чиято музика написва Алексей Шор.
Той е е роден в Украйна през 1970 г., но имигрира в Израел през 1991г., а след три години – в САЩ. Там завършва висшето си образование, получава докторска степен по математика и години наред работи като математик. Започва да композира от 2012, но композициите му веднага привличат вниманието и се изпълняват в някои от най-престижните концертни зали Wiener Musikverein, Берлинската филхармония, Карнеги хол, Кенеди център (Вашингтон), Голямата зала на Московската консерватория, Мариинския театър (Санкт Петербург), Кремълския дворец (Москва), The Concertgebouw (Амстердам), Gasteig (Мюнхен), Wigmore Hall (Лондон), Teatro Argentina (Рим) и много други. Концерти с негова музика са излъчвани по MediciTV, Mezzo и Euronews. Музиката на г-н Шор е представена на Fox Business News и уебсайтовете на Bloomberg News, New Yorker, Yahoo и Huffington Post. Увертюрата към неговия балет „Кристален дворец” бе изпълнена на 40-ата церемония по връчването на наградите за класическа музика Gramophone в Лондон. През 2018 г. е удостоен с титлата почетен професор в Държавната консерватория „Комитас“ в Ереван. През 2022 г. Александър Шор е назначен за първия асоцииран композитор на училището Йехуди Менухин. Произведенията на Шор са изпълнявани от световно известни артисти от водещи оперни театри.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар