9.09.2023 г.

Три спектакъла през септември в дома на Гео Милев


Завръщането на Гео Милев у дома и представянето на спектаклите по неговите текстове в родния му дом в Стара Загора - на мястото, което е обичал и което го е вдъхновявало, създава силна, неразривна връзка между публиката и автора, в края на септември. Три спектакъла ще направят възможно публиката да се докосне до корените на Гео Милев и да усети пулса на неговото творчество. Всички представления са с вход свободен.

Програмата:

27 септември, 18 ч.
Къща музей "Гео Милев"

ПРЕМИЕРА- “БЪЛГАРИЯ, СТРАНА НА УБИТИТЕ ПОЕТИ”
„България, земята на убитите поети“ е спектакъл за поетия избор, за поетичната смърт и гениалния поетизъм. Защо поетите биват убивани? Защо ние, българите, убиваме своите поети? Христо Ботев, Стефан Стамболов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Яна Язова, Пеньо Пенев, Светослав Миларов, Петя Дубарова, Людмила Исаева, Мария Вирхов и всевиждащият Гео Милев възкръсват през безкомпромисния поглед на режисьора Николай Георгиев, асистент-режисьора Маглена Гуркова и актьорите на „Алма Алтер“.

„Всеки един от актьорите избра един от поетите. Всеки един от поетите избра един от нашите актьори. И едните и другите знаят, че „не са от този свят“ и заедно докосват своите вътрешни човеци. Така поетите удвояват себе си. Актьорите също“ – Николай Георгиев, режисьор
„За мен този спектакъл е противодействие на апатията, чаша, пълна с противоотрова, и безкористна човешка и актьорска свръхотдаденост в името на поетичната постреалност“ – Маглена Гуркова, асистент-режисьор

28 септември, 18 ч.
Къща музей "Гео Милев"

“ГАВРОШОВЦИ И КОТЕТА РАЗБОЙНИЦИ”-
Мюзикъл

Всяко стихотворение или приказка може да бъде музицирано чрез живия сценичен органон. В мюзикъла „Гаврошовци и котета разбойници“ използваме синтетичния подход, за да представим по достъпен начин богатата палитра на творчеството на Гео и Леда Милеви. Тази синтетика изразява себе си на две нива: първо, на театрално-сценично ниво, което включва ползването на музика, хореография, светлина, звук; и второ, на тематично ниво, синтез между поезия и драма, което е възможно чрез фрагментарния театрален подход, завещан ни от големия български поет Гео Милев.
Режисьор: Николай Георгиев
Хореограф: Петя Йосифова - Хънкинс
Композитор: Георги Арсов

29 септември, 18ч
Къща музей "Гео Милев"

“СЕПТЕМВРИ” по ГЕО МИЛЕВ
Накъде да тръгнеш, когато нямаш път нито напред, нито назад. Какво да вземеш със себе си, когато всичко ти е отнето. Светът се разпада под краката ти. Небето е тъмно като мислите, които така и не могат да нахлуят в съзнанието. Защото съзнание вече няма. Човечеството е застинало в титаническо напрежение, за да разгроми всички досегашни прегради.
Режисьор: Петя Йосифова-Хънкинс
Моноспектакъл на Георги Арсов

Спектаклите ще бъдат съпроводени с отворени дискусии, водени от бащата на Българския авангарден театър - режисьора Николай Георгиев!
Място на провеждане: Къща музей “Гео Милев” , Стара Загора, ул. “Гео Милев” 37.

Проектът “Гео Милев у дома" се реализира с подкрепата на Министерство на културата и Къща музей „Гео Милев”,  Стара Загора. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар