28.11.2014 г.

С "Дракона" у нас за пръв път се превежда майсторът накандинавския трилър Том Кристенсен

Наред с Том Егеланд и Ю Несбьо, Том Кристенсен е един от най-четените норвежки писатели. Сега негова книга излиза за пръв път на български. Това е романът "Дракона" - едновременно силно въздействащ роман заради вълнуващите човешки истории и експлозивен трилър за отмъщение, възмездие и преданост. Книгата излиза в издание на "Персей", във великолепен превод на Василена Старирадева, която е успяла да предаде на български увлекателния и четивен стил на Том Кристенсен.
Преди звездата му да изгрее на литературния небосклон, Том Кристенсен има много успешна кариера в банковата сфера, индустриалния мениджмънт и международното финансово консултиране. Сега живее със семейството си в Осло.
Литературният му дебют е през 2001 г. с политическия трилър "En kule" - за световния пазар на ценни книжа и финанси. Романът е приет много добре от читателите и получава възторжените оценки на критиците, а сега е в процес на филмиране. Успехът съпровожда и следващите книги на писателя. Написал е 8 трилъра, от които особено успешни са "Дракона" и "Царството на мъртвите", който му спечелва наградата "Ривертон" за най-добър криминален роман.
 Норвегия е прочута не само с фиордите си и качествената си литература, но и с това че дава милиарди крони, за да подпомага по-бедните държави. Огромни средства идват и в България, за да подпомагат археологически изследвания например. А към страни от Третия свят, където главен проблем е гладът, се насочват още повече средства. Но как този политически и човешки алтруизъм може да бъде използван от алчни и безскрупулни хора, това изобличава Том Кристенсен в романа си "Дракона".
Обаче не сухо и скучно политическо разследване предлага авторът, а невероятно увлекателен трилър, създаден по най-добрата рецепта за бестселър: зареден с напрежение сюжет, който трудно може да бъде предугаден от читателя; обрати, които държат вниманието до последната страница; и не на последно място - симпатични герои, за които читателят го е грижа да не би да им се случи нещо лошо

Няма коментари:

Публикуване на коментар