20.03.2014 г.

От юли премахват металните гаражи в Казанлък

До 1-ви юли гражданите на Казанлък, поставили и ползващи метални гаражи ще трябва да сключат договори и заплатят стари суми за наем. Ако не направят това, общината ще предприеме съответните действия за демонтаж на металните съоръжения. Това съобщиха от Община Казанлък.
Проверка на две отделни комисии, в два квартала на Казанлък, само за първите две седмици на март, е установила ,че половината от проверените в тези квартали 1460 метални гаража на практика са незаконни, тъй като са поставени там от граждани, без да сключат договор с общинската фирма „Балканинвест". По информация на Петър Косев, заместник -кмет на Казанлък по финансовите въпроси, проверката е показала, че само 233 от стопаните на метални гаражи в тези два квартала са изрядни, имат договори за тях и плащат наемите си.
Други 473-ма ползватели на метални гаражи имат договори с общинската фирма „Балканинвест", но не са заплатили съответните суми за наем.
С близо 1200 официално са се увеличили металните гаражи в Казанлък за последните 2 години.
В началото на 2012 година общинско броене на металните гаражи е установило, че те са 4 489, като само за 3 244 от тях ползвателите им са сключили договори с общинската фирма.
Две години по-късно, по данни на общинската управа металните гаражи са 5 500.
За първите два месеца на тази година от наеми за метални гаражи са събрани 8 929, почти същата сума- 8 606 лева са събрани само за две седмици през март, след старта на проверките от общината.
Заплащането на наемите за метални гаражи се извършва съгласно приети тарифи от Общинския съвет в Казанлък, одобрени за различни градски зони.
От Община Казанлък съобщиха, че има законови възможности за част от гаражите да се откупи право на строеж чрез търг, с цел построяване от собственика на парцела на монолитен гараж.
Събирането на наеми и контрола по поставянето на металните гаражи в Казанлък е сред ангажиментите на общинската фирма „Балканинвест".
На последното заседание на Общинския съвет в града бе изтеглена от вносителя точката с предложението за избор на нов управител. За такъв бе предложен бившият заместник- областен управител на Стара Загора Петко Карагитлиев. 
След нееднозначни и недотам лицеприятни коментари в социалните мрежи и в публикации в различни сайтове, предложението за избора на Карагитлиев бе изтеглено от дневния ред на Съвета, без да се дават подробности.
Вече няколко години настоящият управител на фирмата настоява да се пенсионира, но поради протакането на въпроса за избор на нов управител и към момента Теменужка Иванова изпълнява тази длъжност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар