2.05.2017 г.

Започна проучване за реставрацията на паметника на Шипка

От тази сутрин започна специализираният оглед на вътрешната носеща конструкция на лъва на паметника на връх Шипка. Това съобщи Чавдар Ангелов, врид директор на НМП „Шипка- Бузлуджа“, информира Дарик.
Целта е специалисти да проникнат във вътрешността на склуптурата на лъва и да огледат  нейното състояние и състоянието на крепежните елементи, като на тази база се прецени какво точно трябва  да се предприеме и на каква стойност ще са съответните ремонтно—възстановителни дейности .
Лъвът на Шипка е изграден от 28 части и тежи почти 28 тона. Висок е 4 метра и дълъг  8 метра. Изработен е от бронз и за последно е ремонтиран през 80-те години на миналия век.
Според първоначалния проект бронзовият лъв, отлят в Софийския военен Арсенал по проект на скулптора Кирил Шиваров, е трябвало да бъде поставен върху паметника. С помощта на макет върху изградената кула, направен с подръчни средства, се е установило, че ако фигурата бъде на това място, нейната видимост не би била добра. По тази причина лъвът е бил поставен върху корниза, над главния вход на паметника.
Паметникът на Свободата на връх Шипка е открит на 26 август 1934 година,  лично от цар Борис ІІІ. При откриването  му са присъствали над 100 000 души, от които 80 живи опълченци, преки участници в епичните боеве. Паметникът на Свободата е висок 31,5 м. 
 Проектът за него е дело на архитект Атанас Донков и скулптура Александър Андреев. Строежът  на паметника, наподобяващ стара българска крепост, към която водят 890 стъпала, започва през пролетта на 1926 г. под ръководството на инж. Богдан Горанов, арх. Минчо Заеков и инж. Иван Данчов. За главен майстор е назначен Илия Мъглов. Той обаче изкарал паметника до нивото на костницата, и поради суровите условия хората му се разбягали и изоставили строежа. В последствие е назначен  нов главен майстор - Пеньо Атанасов Колев от с. Дралфа Търговищко, познат още като Пеньо Бомбето.
За реставрацията на Шипченския лъв  вече бяха проведени няколко различни  национални благотворителни акции.
През 2017-а се навършват 140 години от епичната Шипченска епопея, която знаменателна годишнина музеят се надява да посрещне с напълно реставрирана фигура на символа на победата и свободата на България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар