2.05.2017 г.

„Митология на Япония” показва как се прaви религиозен синкретизъм

Издателство „Изток-запад” отново представя Братислав Иванов, като ерудит по източната култура. Той е автор и на една интересна история на Страната на изгряващото слънце. Интересна, защото макар и да не е историк, авторът дълбоко познава културата, вярванията, миналото, а и самия начин на мислене и изразяване на японците. В „Митология на Япония”, той доразвива голяма част от представените в неговата история факти и събития, специално свързани с вярванията и митовете на този древен народ.

Основните митологични сюжети в Япония са свързани с шинтоизма, будизма и шинто-будисткия синкретизъм, възникнал в резултат на усилията на японския политически и културен елит за хармонизиране на отношенията между изконната и привнесената религия. Развитието на синкретизма преминава през различни етапи, но същността му си остава непроменена - японските божества (ками) и будите се представят като проявления на една и съща божествена същност.
Споменатите особености на японската митология, предопределят и начина, по който е структурирана тази книга.
Нерядко японските митологични герои са еклектични образи. Така например Бендзайтен (Бентен) от седемте бога на щастието обединява черти на индийската богиня Сарасвати, на бодхисатва Манджурши и на Тойотамахиме ? по-голямата дъщеря на морския владетел Ватацуми в шинтоистката митология. Други митологични герои пък придобиват в Япония популярност, каквато нямат в останалите страни от будисткия ареал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар