9.02.2017 г.

Велоалея ще свърза Казанлък с бъдещия „Светът на траките”

Тракийски атракцион на площ от 20 декара до Шипка проектира Община Казанлък, пише сайта Казанлък.ком. Комплексът ще бъде наречен „Светът на траките“ и ще включва тронна зала-музей с восъчни фигури на тракийски владетели и възможност за снимки от туристите, 4D-киносалон, зона за работилници и демонстрации на тракийски занаяти и бойни умения, открита амфитеатрална сцена, умален макет на Долината на тракийските царе, места за разходка и почивка.
Към комплекса ще има широк ресторант с около 50 места, в който ще се предлагат тракийски ястия, а за най-запалените по древните траки ще се предлагат и нощувки. Хотелската част ще бъде обособена в 5 самостоятелни семейни бунгала, пресъздаващи атмосферата на автентично тракийско жилище под формата на шатра, съчетана със съвременните удобства за хотелска почивка.
Към атракциона е добавена и розова градина с широко място и сцена за провеждането на ритуалите Розобер и Розоварене. По този начин, туристите, които идват в Казанлък, най-после ще имат възможност да посетят естествена розова градина и да си откъснат цвят – което е най-честото желание на посетителите. Досега Общината провеждаше празничните ритуали само в частни градини и нещо толкова просто като посещение на цъфнала градина с маслодайни рози беше немислимо да се предложи в месеца на Фестивала на розата, когато е и активният месец на розобера за нашите розопроизводители.
Атракционът ще се намира на главния път за Прохода Шипка, разположен е между пътя за град Шипка и Хелвеция и Грифони (северозападно от индустриалните предприятия там).
„Светът на траките“ ще бъде разположен непосредствено до гробниците Хелвеция и Грифони, така че туристите ще могат да виждат непосредствено и да посетят на място оригинали на тракийски гробници. Мястото е в близост до още 3 оригинални и социализирани за посещение тракийски гробници от Долината на царете – Шушманец и уникалните Оструша и Гробницата на Севт III в могилата „Голяма Косматка“. 
Едно от най-приятните  допълнения към комплекса, освен огромния паркинг за коли и автобуси, е свързващата велоалея, която ще бъде изградена от Шипка до Казанлък. Идеята е, на велопаркинга на атракциона да се отдават велосипеди под наем (предвижда се и работилница с велосипеден майстор там). На колелета, туристите ще могат да стигнат до Казанлък и Музея на Розата в Розариума, както и до Тюлбето и копието на Казанлъшката Гробница – докъдето вече имаме велоалея. По този начин, всички обекти от Долината на розите и тракийските царе ще бъдат свързани. Велосипеди ще се наемат, на свой ред и до Музея на розата. Туристическо влакче също ще пътува по маршрута от Тюлбето, през Розариума до „Светът на траките“ в Шипка.
Проектант на комплекса е арх. Ивелин Недялков, който заедно със Сребра Касева – началник на кабината на кмета на Казанлък и траколози от ИМ „Искра“ подготвят в детайли обектите, екстериора, а в последствие и интериора на „Светът на траките“. Проектът бе представен вчера пред Консултативния съвет по култура и туризъм на Община Казанлък, а до края на месеца предстои да бъде представен и на обществеността на Казанлък в 3D визуализация и предложен за обществено обсъждане.

Първоначалната идея за Атракцион „Светът на траките“ бе той да бъде разположен северно от Крън, около Крънската могила. Но тъй като районът е все още непроучен докрай археологически, това би забавило проектирането и кандидатстването за финансиране, което планира Община Казанлък по Европрограмата „Региони в растеж“. Подробният устройствен план вече е одобрен от Общинския съвет, предстоят още няколко процедури и осигуряване на финансиране, преди старта на строителството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар