24.02.2017 г.

Днес е премиерата на първата книга на експремиера Ренета Инджова

Първа литературна творба на бившият премиер на страната Ренета Инджова. Изящната „Philadelphia Regalis”-корени и бъде представена тази вечер (на 24 февруари). Книгата на издателска къща „Кибеа“ е с премиера в 18,30 часа в Националния археологически институт с музей при БАН (срещу Президентството).
Книгата е художествен исторически роман, лирично представящ над стогодишна родова идилия, който предлага на света модел за един високо-нравствен живот, посветен на висш Идеал.
 Заглавието се състои наполовина от латинското название на билката ралица и наполовина от името на щата Филаделфия, на чиято почва Цветето - герой и посвещение на този текст, постига пълния си разцвет.
Ралица (1978 – 2014) е дъщерята на Ренета Инджова, а историята за нейното разцъфтяване и корени пръска светлина и топлина по целия спектър на обичта. За благословията да умее да обича родът, тръгнал от арменски бежанци, има природен талант, грижливо култивиран от поколение в поколение като „идилия“ под знака на „жертвата и посвещението“.
 Книгата излиза от рамките на първоначалния замисъл и по думите на авторката „ ...се роди хрониката на моя род. В движението от корените към цветовете му и обратно, сред съдби, събития и животи в повторение търсех да открия генетичния код на една стогодишна семейна идилия. Нейния идеал посвещавам на моя (на)род.“

Philadelphia Regalis е светла, трепетна, лична, лирична и идилична книга, плод не толкова на едно „напрегнато от знаци и символи съзнание“, колкото на гордостта от всичко, което успява да постигне за 36-те си години на земята една „божествено зададена добродетелност с име на цветето Ралица“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар