6.01.2022 г.

От Омикрона до Флуорона

Две години изминаха от края на нормалния живот, от появата на Ковид пандемията. Неочаквано единодушни, правителствата в цял свят предприемат едни и същи действия – затваряне на цели отрасли, периодични локдауни, масова ваксинация, маски, изолация и т.н. Чудно, но България не се оказа сред страните, които най-стриктно прилагат препоръките на СЗО и на лобито на фармацевтичните компании.

За продължаващата епидемия, по света и у нас обвиняват, разбира се, гражданите. Затова че не са убедени в действието на предлаганите ваксини, изработени в много кратки срокове, без да се видят евентуалните странични ефекти, според прилаганата с години практика. Антиваксър стана модерна политическа обида, макар че неприемането на пропагандата за Ковид-ваксината да не прави човек противник на всички ваксини.

Нека обобщим това, което ни се случи в последните две години.

Отначало казваха, че щом излязат ваксините, хората ще се върнат към нормалния живот! Нищо такова не се случи. Ваксини има, но дори страни с висока степен на ваксинация, отново има локдауни, ограничения и фактическа отмяна на основни свободи. От доброволна, постепенно ваксинацията стана доброзорна, а в някои страни и задължителна.

Подобно на грипния щам, се разбра, че и Ковид вируса мутира, което е съвсем логично. Въпреки това Ковид-ваксините действали и на всички щамове, за разлика от противогрипните, които се произвеждат всяка година, но винаги са ръзлични, съгласно тези щамове, които е установено че ще преобладават през сезона. С появата на Омикрон, се оказа че ваксината не предпазва толкова, колкото я рекламираха прибързано. Ваксинираният също се оказа вирусоносител, също се разболява, а също и умира. Доказва го бумът на регистрираните заболели в страни с голям процент ваксинирани, включително с бустерна доза, че и с втори бустер дори. Бустер на бустера или и не се знае как да се нарече четвъртата подсилваща доза.

В първите две години на пандемията грипът се изгуби от вниманието на медиите и медиците. Сега се сетиха за него, като комбинацията между Ковид и Грип я нарекоха Флуорона – от Инфлуенца и Корона.  

През 20-те години на миналия век умират, по различни изчисления между 20 и 50 милиона души от грип, испанската болест както я наричат тогава. Досега от ковид са починали по малко от 6 милиона души. Трябва да се отчете, че в началото на ХХ век на земята са живели малко над милиард жители, а днес са близо осем милиарда. Така жертвите, изгубили битка с коварната болест, както ни набиват в главите всеки ден, излиза, че са много под 1 процент от населението. Какво толкова страшно има в това? И защо се налага блокирането на нормалния живот, като същевременно всички правителства харчат щедро по спешни програми за борба с Ковида. Откъде идват тези нови пари, след като икономиката отчита спад? Много ясно, помпа се инфлацията, а печелят единствено банките, които отново спасяват правителствата.

Другата легенда е, че антиваксърите заблуждавали хората, имали мощни средства за пропаганда на фалшивите си новини. Всъщност е точно обратното – почти всички медии ежедневно повтарят една и съща информация – ваксинирай се, пази се, спазвай ограниченията, броят жертвите, болните и заболелите. Тук-там се прокрадва и друго мнение, най-вече в социалните мрежи и нета, но веднага светва надписа, който те отправя към някой от ковид инфо центровете.

Всъщност, новата нормалност включва следния житейски ритъм: студените месеци сме при по-строги мерки, но те се налагат полека, заради ски сезона, в края на пролетта - разпускаме заради летния сезон, есента - затягаме положението, Нова година – малко разпускаме и пак всичко започва от начало.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар