10.01.2022 г.

Филмови дни в старозагорската библиотека

Фестивално кино и филм за Гео Милев могат да видат заралии в регионалната библиотека в следващите дни.

 

София МЕНАР Филм Фест е кинофестивал, който представя пред българската публика най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

 

Събитието се провежда всяка година през януари и тече паралелно в София и други големи български градове. Организира се от „Позор” и е най-мащабното подобно културно събитие за Балканите. В Стара Загора фестивалът се случва благодарение на партньорството на Книжарница в Куфар и Регионална Библиотека „Захарий Княжески”.

 

В програмата на София МЕНАР Филм Фест в Стара Загора ще бъдат показани 6 игрални и 4 документални филма от Иран, Индия, Танзания, Египет, Испания, Турция и Казахстан.

 

Киномаратонът ще завърши на 29 януари с филм на режисьора Ян Артюс-Бертран.

Входът е с билети: 8лв редовен/ 5лв ученици и пенсионери.

MENAR PASS за всички 10 филма - 50лв.

Билети на касата преди всяка прожекция.

Събитията ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки в сила.

 

 

 

ПРОГРАМА

 

 

 

13.01. (четвъртък) 18:30ч.

Казем Ага | МЕНАР Филм Фест | Откриване Стара Загора

 

Казем е уважаван архитект, който живее с белезите на несподелената любов. Мъжът живее самотен на село, измъчван от отминали спомени и отказващ да се впусне в нова връзка. До момента, когато в живота му се появяват две сестри, които ще променят светогледа му и ще го накарат да изпита отдавна забравени чувства.

Една от най-известните ирански актриси Ники Карими сяда на режисьорския стол и резултатът е трогателна любовна история, номинирана в 5 категории на водещия близкоизточен фестивал Фаджр, включително за най-добър филм и режисура.

Режисьор: Ники Карими

Сценарист: Хади Хеджазифар

Участват: Хади Хеджазифар, Сахар Долатшахи, Джавад Езати, Даниал Норуш

Драма

105 минути

Иран

2020

 

15.01. (събота) 14:00ч.

Снимка 12х12 | Индия | МЕНАР Филм Фест Стара Загора

 

Сурадж има странна професия. Снима покойниците преди кремация за спомен на близките. По цял ден стои на брега на Ганг и чака някой да го наеме. Всичките му колеги във Варанаси вече са си намерили перспективна работа за пари, но той продължава да се бори с новите технологии и да предлага традиционната снимка за спомен. Синът му иска да види къде работи баща му, а жената на Сурадж вече планира да се местят в Делхи.

Режисьор: Гаурав Мадан

Сценаристи: Гаурав Мадан, Съни Лахири

Участват: Гитика Видя Охолян, Хариш Хана, Акаш Синха, Бумика Гопал Дубе

Драма

118 минути

Индия

2021

 

 

18.01. (вторник) 18:30ч.

Пътищата на пилигрима | Испания | МЕНАР Филм фест Стара Загора

 

Двама испанци решават да извървят четири поклоннически маршрута и да видят какво е общото между хората, които изминават десетки километри на ден по Пътеката на инките в Перу, Камино де Сантяго в Испания, Тихоокеанския хребетен път в Щатите и Кумано Коди в Япония.

Режисьори: Алба Сид, Раул Гарсия

Документален

90 минути

Испания

2020

 

 

 

 

20.01. (четвъртък) 18:30ч.

Муласи | Танзания | МЕНАР Филм фест Стара Загора

 

Четири приятелки от детинство, нереализирани юристки, се събирт, за да повдигнат духа на една от тях, която е в преддепресивно състояние. И четирите са преминали през неуспешни връзки и финансови затруднения. Сега са готови да се отправят на едно изпълнено с изненади пътуване, което ще разкрие множество несподелени тайни помежду им.

Режисьор: Хънимуун Алджабри

Сценарист: Хънимуун Алджабри

Участват: Сандра Питър Тему, Реджина Кихуеле, Джаклин Матеру, Джасмин Бекема

Комедия/Драма

115 минути

Танзания

 

 

 

 

22.01. (събота)

14:00ч. Чай Масала | Индия | МЕНАР Филм Фест Стара Загора

 

Те са петима индийци от различни касти, живеят в различни градове на страната, имат различни съдби, но ги обединява едно: всичките приготвят най-популярната напитка в Индия – чай масала.   Дали е на улицата, в някоя скъпа чайна или на снимачната площадка, масала на е просто смес от подправки, а традиция и култура, истинският вкус на живота: от много сладък до горчив и лют.

Режисьор: Марко Хюлсер

Документален

80 минути

Германия/Индия

2017

 

16:00ч. Зере | Казахстан | МЕНАР Филм Фест Стара Загора

 

Сара се грижи сама за двете си деца след смъртта на съпруга й. Майката е уверена, че тя трябва да реши съдбата на своите деца. 15-годишната Зере обаче има съвсем различни виждания за живота си от тези на майка й. Красавицата ще остави любовта да реши как да се развие животът й.

Трогателна история, в която духът на Чехов и Островски е преплетен с казахските традиции на фона на красиви морски пейзажи.

Режисьор: Даурен Камшибаев

Сценарист: Даурен Камшибаев

Участват: Берик Айтжанов, Олга Ландина, Адина Бажан, Елжас Рахим

Драма

113 минути

Казахстан 2021

  

25.01. (вторник) 18:30ч.

Костенурката и охлювът | Иран | МЕНАР Филм Фест Стара Загора

 

Майката на 10-годишния Педрам не спира да контролира сина си. Момчето си мечтае да бъде независимо и често прави точно обратното на това, което иска майка му. Един ден Педрам среща непознат мъж, в чието лице вижда своя спасител. Ще промени ли тази среща светогледа на момчето и как ще му се отрази новото приятелство.

Една от най-големите звезди на иранското кино Али Мозафа („Джахан танцува със света“) дели екран с дебютанта Арборз Карубе в тази смешно-тъжна история за сблъсък на поколенията.

Режисьор: Мохсен Резаие

Сценарист: Мохсен Резаие

Участват: Али Мозафа, Сам Нури, Лейла Заре, Мехран Наел

Драма

100 минути

Иран

2021

 

27.01. (четвъртък) 18:30ч.

Окото на Истанбул | Турция | МЕНАР Филм фест Стара Загора

 

Той се ражда пет години след създаването на Република Турция. Посветил е живота си на това да запечатва на хартия душата на града. Снима в черно и бяло вече цели шест десетилетия и архивът му е с над 1 милион фотографии. Не се смята за фотограф, а за историк, който разказва събития и човешки животи. Произходът му е арменски, но е гордост за цяла Турция, защото е живата история и легенда във фотографията. Той е Ара Гюлер, но всички го познават като „Окото на Истанбул“.

Режисьор: Бинур Караевли, Фатих Каймак

Документален

61 минути

Турция

2016

 

29.01. (събота)

14:00ч. Танцът на Али и Зин | Турция | МЕНАР Филм Фест Стара Загора

 

Старата Зин не може да прежали сина си, когото наскоро са убили. Военните са й казали да му устрои тихо погребение и да го изпрати, но тя смята да събере селото на хълма и да организира шумно сватбено хоро, за да му вдигне сватбата, на която Али никога няма да може да присъства.

Режисьор: Мехмет Али Конар

Сценарист: Мехмет Али Конар

Участват: Суат Уста, Коркмаз Арслан, Мариам Бубани, Диман Занди

Драма

79 минути

Турция

2021

 

16:00ч. Египет отвисоко | Франция | МЕНАР Филм Фест Стара Загора

 

От Пирамидите в Гиза – единственото от чудесата на Античния свят, оцеляло до днес, през безбройните лабиринти на Кайро – най-големия град в арабския свят до една от перлите на Средиземноморието – Александрия и най-големия музей на открито – Луксор. Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио снимат отвисоко най-гъстонаселената страна в Африка – Египет.

Режисьори: Мишел Питио, Ян Артюс-Бертран

Документален

88 минути

Франция

2019

 

Представят филма „Гео Милев в лабиринта на времето“ в Стара Загора

Община Стара Загора, Къща музей „Гео Милев“ и Тривиум Филмс ще представят на 15 януари (събота)  от 17 часа  в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ документален филм за гениалния поет Гео Милев.

Лентата „Гео Милев в лабиринта на времето“ е създадена през изминалата 2021 година от продуцентът и режисьор Костадин Бонев, с участието на Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян и Станислав Кертиков.  Във филма са използвани фрагменти от романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“, а гласът на разказвача е на актрисата Койна Русева.

Входът за събитието е свободен. Присъстващите трябва да притежават валиден зелен сертификат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар